Κατά τις έρευνες των καταβυθισμένων αρχαιολογικών θέσεων του νησιού Παντελερία βρέθηκαν περίπου 600 χάλκινα νομίσματα του 3ου αι. π.Χ. Ο επιστημονικός υπεύθυνος των υποβρύχιων ανασκαφών Leonardo Abelli εξηγεί: «Ο ερευνητής της ενάλιας αρχαιολογίας Francesco Spaggiari ανακάλυψε μια μικρή περιοχή, όπου υπήρχαν διασκορπισμένα χάλκινα νομίσματα. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια των ερευνών, ήρθε στο φως ο νομισματικός θησαυρός».

Τα νομίσματα είναι από χαλκό και στον εμπροσθότυπό τους απεικονίζεται κεφάλι γυναίκας στραμμένο προς τα αριστερά. Φέρει διάδημα, πιθανότατα πλεγμένο από σιτηρά. Ο τρόπος και το είδος της απεικόνισης επιτρέπουν στους αρχαιολόγους την ταύτισή της με την Τανίτ, τη θεά της γονιμότητας των Καρχηδόνιων. Στον οπισθότυπο των νομισμάτων απεικονίζεται κεφαλή αλόγου, στραμμένη προς τα δεξιά. Οι λεπτομέρειες αυτές οδηγούν σε συμπεράσματα για την προέλευση των νομισμάτων από συγκεκριμένα νομισματοκοπεία. Σύμφωνα με τον καθηγητή Pier Giorgio Spanu του Πανεπιστημίου του Sassari, προέρχονται από σαρδηνιακά-καρχηδονιακά και σικελικά-καρχηδονιακά εργαστήρια νομισματοκοπίας.

Όλα τα νομίσματα χρονολογούνται στην περίοδο 300-264 π.Χ. Ο τύπος αυτός χάλκινων νομισμάτων κυκλοφορούσε μέχρι τα τέλη του 3ου αι. π.Χ. Σε κάθε περίπτωση, η χρονολόγηση των νομισμάτων συμπίπτει με εκείνη των αμφορέων, που βρέθηκαν στην Cala Tromantana του νησιού Παντελερία. Ειδικά με τους ελληνικούς-ιταλικούς και τους καρχηδονιακούς αμφορείς που χρονολογούνται στο β΄μισό του 3ου αι. π.Χ.

Ο νομισματικός θησαυρός εικάζεται ότι αρχικά φυλασσόταν σε κάποιο σάκο ή δοχείο από φθαρτό υλικό. Πιο ακριβείς πληροφορίες αναμένεται να αποσαφηνιστούν στις υποβρύχιες έρευνες που συνεχίζονται στην περιοχή. Ακόμη και αν το συγκεκριμένο εύρημα δεν παραπέμπει απαραιτήτως σε κάποιο ναυάγιο, οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να φέρουν στο φως ένα καταβυθισμένο πλοίο. Η εύρεση του νομισματικού θησαυρού, όμως, ενισχύει την υπόθεση για τον οικονομικό ρόλο που διαδραμάτιζε η νήσος Παντελερία κατά την ελληνιστική περίοδο. Το νησί ήταν σημαντικό κέντρο διακίνησης εμπορίου ανάμεσα στη Σικελία και την Αφρική, καθώς και τόπος μεγάλης αγροτικής παραγωγής.