Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ανθρωπολογία
Πάντως στην επιγραφή του τάφου, ο Σαίξπηρ καταριέται όποιον μετακινήσει τα οστά του...
- +
από Archaeology Newsroom

Να ανοίξει ο τάφος του Σαίξπηρ;

Ανθρωπολόγος ζητά άδεια να ερευνήσει τι σκότωσε τον μεγάλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα

Ανθρωπολόγος από τη Νότια Αφρική ζήτησε άδεια να ανοίξει τους τάφους του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και της οικογένειας του βάρδου για να βρει, ανάμεσα σε άλλα, τι σκότωσε τον μεγάλο ποιητή και αν τα ποιήματα και τα θεατρικά του έργα τα έγραψε υπό την επήρεια της μαριχουάνας!

Αλλά ενώ ο σκελετός του Σαίξπηρ μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την υγεία και το θάνατό του, το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών εξαρτάται από την παρουσία ευρημάτων όπως τριχών και νυχιών χεριών και ποδιών μέσα στον τάφο, λέει ο Φράνσις Θάκερεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανθρώπινη Εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα της εκταφής στην Εκκλησία της Αγγλίας.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Θάκερεϊ το 2001, βρήκε υπολείμματα μαριχουάνας σε σωληνώσεις στον κήπο του Σαίξπηρ. Η κάνναβη καλλιεργείτο εκείνη την εποχή στην Αγγλία για την παραγωγή υφασμάτων και σχοινιών. Κάποιες αναφορές στο έργο του Σαίξπηρ, ανάμεσά τους σε κάποιο «γνωστό φυτό» στο Σονέτο 76, προκάλεσε την περιέργεια του Θάκερεϊ που θέλει να βρει αν ο ποιητής χρησιμοποιούσε μαριχουάνα για έμπνευση.

«Αν υπάρχουν τρίχες, ή κερατίνη από τα νύχια στα χέρια και τα πόδια, τότε θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε σε χημική ανάλυση εξαιρετικά μικρά δείγματα για μαριχουάνα», λέει ο Θάκερεϊ.

Η εξέταση των οστών του Σαίξπηρ θα μπορούσε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον άνθρωπο που έγραψε τον Άμλετ και τον Βασιλιά Ληρ. «Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τη ζωή του», λέει ο Θάκερεϊ.

Ωστόσο, άλλοι ανθρωπολόγοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιό του. Η ανάλυση του σκελετού μπορεί να αποκαλύψει αν ο Σαίξπηρ υπέφερε από κάποιες ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση, λέει η Κριστίνα Κίλγκροβ, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Αλλά ο καθορισμός της αιτίας του θανάτου είναι πιο δύσκολη υπόθεση, εκτός και αν η ασθένεια ήταν από αυτές που επηρεάζουν τα οστά, λέει η δρ Κίλγκροβ.

«Δεν είμαι υπέρ του να ανοίγουμε τους τάφους της Μόνα Λίζα ή του Σαίξπηρ για να βρούμε από τι πέθαναν. Δεν είμαι βέβαιη τι θα μας αποκαλύψει, εκτός από τον τρόπο της ζωής κάποιου στην ελισαβετιανή Αγγλία», τονίζει η καθηγήτρια.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ