Αληθινά παραμύθια της Νάξου από το στόμα τεσσάρων αρχαιολόγων που δούλεψαν στο νησί θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση που διοργανώνει η MOnuMENTA την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 (πρώην Σχολή Ουρσουλινών, Κάστρο Χώρας Νάξου, 7 μ.μ.).

Τις παραμυθένιες ιστορίες θα αφηγηθούν οι αρχαιολόγοι Χρίστος Ντούμας, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, Μυρτάλη Αχειμάστου-Ποταμιάνου και Φανή Δροσογιάννη που εργάστηκαν στη Νάξο την περίοδο 1960-1995 στο πλαίσιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφήνοντας πολύ έντονα τα σημάδια της προσπάθειάς τους για έρευνα, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Νάξου.

Με τη δράση αυτή, η MOnuMENTA, μέσα από το πρόγραμμα «Τοπικές Κοινωνίες & Μνημεία», εξετάζει παράλληλα μια νέα σκοπιά σχετικά με το κοινωνικό παρελθόν και το παρόν των μνημείων. Εξερευνά τις θέσεις, τις απόψεις και τις πρακτικές μιας κοινότητας πολύ στενά συνδεδεμένης με τα μνημεία, αυτής των ερευνητών, και ιδιαίτερα εκείνων που έδρασαν σε εποχές που «πολιτισμός», «αρχαία» και «αρχαιολόγος» σήμαιναν αισθητά διαφορετικά πράγματα από ότι σήμερα. Τεκμηριώνονται έτσι αντιλήψεις και πρακτικές που διαμόρφωσαν ουσιαστικά την αρχαιολογική έρευνα, σε εκείνες τις κυκλωτικές προθέσεις για προστασία των μνημείων και του τοπίου από τις ισοπεδωτικές επιθέσεις ανάπτυξης, που καρποφόρησαν από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Παράλληλα, τεκμηριώνονται και οι σχέσεις της κοινότητας των ερευνητών με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και οι προσεγγίσεις των τελευταίων απέναντι σε υλικά και άυλα μνημεία.