Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, στο πλαίσιο της περιοδικής σπονδυλωτής έκθεσης, με τίτλο «Μύθος και Νόμισμα», διοργανώνουν θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα-εικαστικά εργαστήρια με τίτλο: «Σαν το νόμισμα κυλήσει, μύθος θε ν’ αρχινίσει…».

Τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 14 ετών, προσφέροντάς τους την ευκαιρία για μια καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση.

Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με τα αρχαία νομίσματα και η εξοικείωσή τους με τις μικρογραφικές σκηνές που φέρουν στην επιφάνειά τους, με απώτερο στόχο να οξυνθεί παράλληλα και η παρατηρητικότητά τους.

Με οδηγό τον Πήγασο, τον φτερωτό ίππο της μυθολογίας, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής νομισματικής, ακολουθώντας τις ανθρώπινες συναλλαγές από τον αντιπραγματισμό μέχρι την επινόηση του νομίσματος, ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσουν τις μυθολογικές τους γνώσεις, συναντώντας γνωστούς και άγνωστους μύθους στα εκθέματα και αποδίδοντάς τους με δραματοποίηση και μιμητικά, κινητικά παιχνίδια.

Κύρια επιδίωξη είναι οι μικροί επισκέπτες να κατανοήσουν και κατ’ επέκταση να εκτιμήσουν την αξία της αριστουργηματικής μικρογραφικής τέχνης του αρχαίου νομίσματος και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του ρόλου του στη διάδοση και διάσωση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού.

Στο τέλος του προγράμματος, τα παιδιά, αφού παρακολουθήσουν ολιγόλεπτη εκπαιδευτική ταινία, που πραγματεύεται τη δημιουργία και την κατασκευή του αρχαίου νομίσματος, θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από δραστηριότητες σε εικαστικό εργαστήρι, όπου θα κατασκευάσουν το δικό τους νόμισμα, που θα πάρουν και μαζί τους, ως ενθύμιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν και η υλοποίησή τους πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη της Alpha Bank, κύριας συνδιοργανώτριας της Περιοδικής Έκθεσης.

Ημερομηνίες διεξαγωγής προγραμμάτων: 28 Ιουνίου έως 5 Αυγούστου 2011 (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, 11:00-13:00)

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Έναρξη δηλώσεων: 15 Ιουνίου 2011

Πληροφορίες: Δευτέρα-Παρασκευή, 9:30-10:30 και 14:00-16:00, τηλ.: 210 8217724, 210 8271717, E-mail: eam@culture.gr, dimosiessxeseis.eam@culture.gr