Ένας «μουσικοχορευτικός» χάρτης της Ελλάδας, όπως τον συνθέτουν, μεταξύ άλλων, 17.000 καταγραφές τραγουδιών, 25.000 φωτογραφίες, 12.000 τίτλοι βιβλίων, 400 τηλεοπτικές ώρες, 6.000 καταγεγραμμένοι οργανοπαίχτες, αναστενάρια, ρούχα, κοσμήματα, φορεσιές. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός της λαϊκής μας παράδοσης – άυλης και υλικής. Έργο που φανερώνει κόπο και σοβαρότητα αλλά και ένα ανήσυχο πνεύμα, που ιχνηλατεί αδιάκοπα τις ανεξάντλητες, πολιτιστικές ψηφίδες της χώρας. Ένα μεράκι, που έγινε το Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη, το οποίο εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στη γενέτειρά του, Μελίκη Ημαθίας (σε απόσταση μόλις εξήντα χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και οκτώ από τη Βεργίνα).

Διπλά τα «θυρανοίξια» του Αρχείου-Συλλογής Γιώργη Μελίκη, αφού παράλληλα ξεκίνησε και η πρώτη κοινή έκθεση έργων ζωγραφικής όλων των διδασκόντων και καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ: Βασίλη Βασιλακάκη, λέκτορα, Μπάμπη Βενετόπουλου, λέκτορα, Μανόλη Γιανναδάκη, καθηγητή, Γιώργου Γκολφίνου, καθηγητή, Γιώργου Διβάρη, αναπληρωτή καθηγητή, Κυριάκου Κατζουράκη, καθηγητή, Γιώργου Κατσάγγελου, καθηγητή, Στέλιου Κουπέγκου, επίκουρου καθηγητή, Κυριάκου Μορταράκου, καθηγητή, Στέλιου Ντεξή, λέκτορα, Θανάση Πάλλα, επίκουρου καθηγητή, Βαγγέλη Πλοιαρίδη, επίκουρου καθηγητή, Ξενή Σαχίνη, καθηγητή, Γιώργου Σκυλογιάννη, καθηγητή, Γιώργου Τσακίρη, αναπληρωτή καθηγητή, Γιώργου Τσάρα, αναπληρωτή καθηγητή, Γιάννη Φωκά, καθηγητή, Λάμπρου Ψυρράκη, επίκουρου καθηγητή. Την έκθεση που θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 10 Οκτωβρίου οργάνωσαν οι Μανόλης Γιανναδάκης και Γιώργος Τσακίρης.

Ο ίδιος ο Γιώργης Μελίκης μιλώντας στον «Α» εξηγεί: «Πρόκειται για ένα διπλό γεγονός. Εθνογραφικό, γιατί κατατίθενται σημαντικά σε αριθμό και αξία τεκμήρια του άυλου και υλικού λαϊκού πολιτισμού, και εικαστικό, επειδή για πρώτη φορά 20 διδάσκοντες της Καλών Τεχνών συνδράμουν σε μια έκθεση. Η ιδέα για το Αρχείο- Συλλογή ήταν ένα όνειρο που με συντρόφευε πάντα, απλά ο χρόνος ήταν αυτός που έφερε την επάρκεια υλικού».

Στον πολυχώρο των 1.000 τ.μ., και συγκεκριμένα στον ισόγειο χώρο, υπάρχει μια μόνιμη έκθεση για πέντε σημαντικά έθιμα και λαογραφικές δράσεις της. Το πρώτο είναι το κεφαλοδέσι των γυναικών, το αποκαλούμενο «Κατσούλι με φούντες» – η παράδοση θέλει τις γυναίκες να το κληρονομούν ή να τους χαρίζεται από τον ίδιο τον Μεγαλέξανδρο και σχεδόν αντιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο την περικεφαλαία του. Το δεύτερο σημαντικό έθιμο τελείται από 25 Δεκεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου και είναι τα Ρουγκάτσια. Το τρίτο και χρονικά αμέσως επόμενο είναι του Καλόγερου των Κωστιανών της Μελίκης, το οποίο τελείται τις Απόκριες, την Καλογερόμερα, Δευτέρα της Κρεατινής Αποκριάς. Το τέταρτο έθιμο τελείται το Σάββατο και την Κυριακή του Λαζάρου και είναι οι Λαζαρίνες, ενώ το πέμπτο πολυσήμαντο έθιμο, που τελείται κατά βάση στις 21 – 23 Μαΐου, είναι τα Αναστενάρια.

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση, στο χώρο φιλοξενούνται άλλα δέκα επιμέρους αρχεία. Το Ηχητικό, το Τηλεοπτικό και το Φωτογραφικό Αρχείο, το Αρχείο «Λαϊκού Χειμώνα» -εκδήλωση που ο Γιώργης Μελίκης διοργανώνει από το 1982- η Βιβλιοθήκη, το Εικαστικό και το Αρχαιολογικό Αρχείο, τα Αναστενάρια -προσωπική συλλογή του Γιώργη Μελίκη από την προσωπική του εμπλοκή με το έθιμο- η συλλογή Ρούχα – Κοσμήματα – Φορεσιές και τέλος το Αρχείο – Συλλογή με εκδόσεις δίσκων, βιβλίων, DVD. Στόχος του Αρχείου-Συλλογή Γιώργη Μελίκη είναι η επιστημονική, εθνογραφική, πολιτιστική και καλλιτεχνική προσέγγιση και τεκμηρίωση με βασικούς αποδέκτες τους νέους σε συνεργασία με πανεπιστήμια, ακαδημίες, μορφωτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα και ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.