Ανοιχτές είναι όλες οι αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από το περασμένο Σάββατο, ενώ από σήμερα Τρίτη θα είναι ολόκληρο ανοιχτό και το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας μετά από την πρόσληψη του απαιτούμενου φυλακτικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα 90 φύλακες ανέλαβαν εργασία στο Εθνικό και 64 στο Βυζαντινό, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες των μουσείων για τους θερινούς μήνες. Λήγει έτσι, τουλάχιστον επί του παρόντος, η απαράδεκτη κατάσταση που εμφάνιζαν τα μουσεία με κλειστές πολλές από τις αίθουσές τους. Στο Εθνικό για παράδειγμα, παρέμεναν κλειστές περί τις 20 αίθουσες ενώ στο Βυζαντινό, το μισό μουσείο!

Οι λόγοι που προβάλλονται από το υπουργείο Πολιτισμού για την καθυστέρηση πρόσληψης των εποχικών υπαλλήλων είναι η διαδικασία του ΑΣΕΠ, η οποία είναι χρονοβόρα. Ωστόσο και δεδομένου ότι οι ελλείψεις φυλακτικού προσωπικού είναι γνωστές θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ώστε τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να μην εμφανίζουν αυτήν την απαξιωτική εικόνα για τον πολιτισμό και τη χώρα.

Πέραν αυτού η διάρκεια εργασίας των εποχικών φυλάκων είναι εξάμηνη, επομένως λήγει στις 30 Οκτωβρίου. Τον χειμώνα δηλαδή, το φάσμα των κλειστών αιθουσών, ακόμη και σε μεγάλα μουσεία αναμένεται να επανέλθει.