Ένας κουμπαράς που επισήμως άνοιξε χθες αναλαμβάνει να σώσει το αρχαίο θέατρο της ∆ήλου. Εγκαταλελειμμένο το 25 αιώνων θέατρο που στην ακμή του χωρούσε 6.500 θεατές, θα αποκτήσει και πάλι την αρχική του εικόνα και θα δώσει νέα πνοή στον μεγαλύτερο παγκοσμίως αρχαιολογικό χώρο, στο νησί που κατά τη μυθολογία η Λητώ γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.

Τα πρώτα 10.000 ευρώ για να αρχίσει η μελέτη σωτηρίας του κοίλου έχουν µπει ήδη στον κουμπαρά που άνοιξε το Διάζωμα –η κίνηση πολιτών για τη σωτηρία των αρχαίων θεάτρων της οποίας ηγείται ο Σταύρος Μπένος– όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Υπατία, ενώ θα χρειαστούν ακόµη 70.000 ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη που θα βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στο αρχαίο θέατρο.

Τη μελέτη υπογράφει ο έμπειρος μηχανικός και από τα έργα της Ακρόπολης, Κώστας Ζάμπας, ενώ το υλικό προς μελέτη παραχωρήθηκε από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή που ανασκάπτει από τον 19ο αιώνα.

Η μελέτη θα είναι έτοιμη σε επτά μήνες και θα αποτελέσει διαβατήριο ώστε να μπορέσει το θέατρο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να αναστηλωθεί µε τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.