Εκτός από τη γεύση, τι άλλο αποκομίζουμε από την τέχνη του φαγητού; Με το ερώτημα αυτό ως αφετηρία ανοίγει την 1η Ιουνίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μία συζήτηση για το ρόλο του φαγητού στην κοινωνική μας ζωή και τις τέχνες. «Γεύση… αισιοδοξίας. Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι. Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων» είναι ο τίτλος της συνάντησης με προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που συνομιλούν με το κοινό διερευνώντας τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη του φαγητού επηρεάζει την καθημερινότητά μας και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Ο λόγος, η εικόνα, ο ήχος και το… φαγητό επιστρατεύονται σ’ αυτή την εκδήλωση με την οποία κλείνει πανηγυρικά το εφετινό πρόγραμμα της Στέγης «Λέξεις και Σκέψεις». Γιατί το φαγητό πέρα από την πρωταρχική του σημασία είναι και μέσο προαγωγής της ανθρώπινης επικοινωνίας και ως τέτοιο έχει χρησιμοποιηθεί αλλά και υμνηθεί από το τραγούδι, την ποίηση, το μυθιστόρημα, τον κινηματογράφο.

«Μεσόγειος – Μια υπόθεση σαγήνης» είναι ο ιδιαίτερος τίτλος της συνάντησης, έτσι οι ομιλητές θα επικεντρωθούν στη διατροφή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα ο, κριτικός γεύσης και συγγραφέας Αλβέρτος Βαρούχ θα μιλήσει για τη μεσογειακή κουζίνα. Ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Δημήτρης Ποταμιάνος, με πλούσιο συγγραφικό έργο γύρω από το κρασί, το φαγητό και τον πολιτισμό τους, θα μιλήσει για το ρόλο της θάλασσας στον πολιτισμό του φαγητού. Ο συγγραφέας Γιάννης Ευσταθιάδης θα αναφερθεί στη σχέση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού με το φαγητό (Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει δεκάδες παραδείγματα παραθέτοντας και τα ανάλογα μουσικά αποσπάσματα). Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου θα μιλήσει για την εμπειρία της συγγραφής του μυθιστορήματός της «Γιάντες» και τις πηγές που χρησιμοποίησε, στο πλαίσιο του είδους της «γαστρονομικής λογοτεχνίας» και παράλληλα, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης θα επιμεληθεί την προβολή ταινιών μικρού μήκους με θέμα το φαγητό.

Επίσης, εννέα ποιητές οι Γιάννης Βαρβέρης, Μιχάλης Γκανάς, Γιάννης Ευσταθιάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ελσα Κορνέτη, Κώστας Μαυρουδής, Παυλίνα Παμπούδη, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Χουλιάρας θα διαβάσουν παλιότερα αλλά και πρωτότυπα – γραμμένα ειδικά για την περίσταση – ποιήματα, δικά τους και άλλων ποιητών και συγκεκριμένα των Γιώργου Βέη, Νίκου Δήμου, Νάσου Θεοφίλου, Γιάννη Κοντού, Χριστόφορου Λιοντάκη, Αλέξανδρου Μπάρα πάντα με θέμα το φαγητό.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «Τα Νέα»

Πού και Πότε:

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών – Ιδρυμα Ωνάση (Συγγρού 107-109, τηλ. : 213 0 178000, 210 9249090). «Γεύση… αισιοδοξίας. Ιστορίες γύρω από ένα τραπέζι. Η τέχνη του φαγητού και των σχέσεων». Τετάρτη 1 Ιουνίου, ώρα 19:00. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση.