Την πρώτη τους επαφή και γνωριμία με το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας θα έχουν οι Λαρισαίοι και όχι μόνο καθώς την ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαΐου θα ανοίξει τις πύλες του, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που έχει οριστεί η 18η Μαΐου.

Έτσι οι δύο εφορείες, η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχοντας σε αυτές τις εκδηλώσεις, στις 6:30 μ.μ. προσκαλούν τους πολίτες της Λάρισας και τους Θεσσαλούς γενικότερα να επισκεφθούν το Μουσείο και να δουν από κοντά την έκθεση που έχει στηθεί από τις συλλογές του Μουσείου, σε έναν από τους χώρους του κτιρίου.

Αν και η ολοκλήρωση του Μουσείου προβλέπεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2013 ωστόσο στην έκθεση όσοι επισκεφθούν το χώρο θα δουν για πρώτη φορά ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο μέχρι και τη βυζαντινή εποχή. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι και τα τέλη Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο της έκθεσης προβλέπεται στο μέλλον να φιλοξενηθούν περιοδικές εκθέσεις. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΙΕ΄ ΕΠΚΑ ( Λάρισας) κ. Ανθή Ευσταθίου- Μπάτζιου όσον αφορά στα ευρήματα των προϊστορικών – κλασικών αρχαιοτήτων οι επισκέπτες θα δουν ουσιαστικά μια «μικρογραφία» της μελλοντικής μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Όσον αφορά στα εκθέματα της 7ης ΕΒΑ στην έκθεση περιλαμβάνονται αντικείμενα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές σε ιδιωτικά οικόπεδα της πόλης και από θέσεις που διερευνήθηκαν ανασκαφικά, όπως Άζωρο, Μηλέα και κυρίως το Καστρί της Δολίχης, από όπου προέρχεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κινητών ευρημάτων καθημερινού βίου.

Στην ενότητα των βυζαντινών χρόνων περιλαμβάνονται αντικείμενα αντιπροσωπευτικά του βυζαντινού κάστρου της Λάρισας, όπως νομισματικοί θησαυροί του 11ου, 12ου και 13ου αι., μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη βυζαντινών ναών και ταφικές πλάκες.

Στην ενότητα των μεταβυζαντινών χρόνων παρουσιάζεται η Λάρισα και η περιφέρειά της κατά την οθωμανική περίοδο. Παράλληλα παρουσιάζονται και άλλα εμπορικά κέντρα, όπως τα Αμπελάκια, η Αγιά και ο Τύρναβος.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στο πλαίσιο της έκθεσης την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνουν ομιλίες με θέμα την ιστορία και τις συλλογές του Διαχρονικού Μουσείου, ενώ θα υπάρχει και πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας με θέμα το ψηφιδωτό.