Μεγάλη επιτυχία είχε η διανυκτέρευση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Πολιτισμού στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.
Εξοπλισμένα με υπνόσακους, οδοντόβουρτσες και την καλύτερη διάθεσή τους, 50 πιτσιρίκια (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 40) πέρασαν όλο το βράδυ τους στο Μουσείο, αναζητώντας ως επίδοξοι Ιντιάνα Τζόουνς τον… κρυμμένο θησαυρό ανάμεσα στα εκθέματα.
Στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, οι γονείς παρέδωσαν τα παιδιά στους υπαλλήλους του μουσείου, ενώ τη φύλαξή τους ανέλαβαν και βρεφονηπιοκόμοι των παιδικών σταθμών του δήμου. Μουσειοπαιδαγωγοί ανέλαβαν να μεταφέρουν τους λιλιπούτειους προσκεκλημένους στην ατμόσφαιρα της βυζαντινής εποχής, ενώ η ομάδα παιχνιδιών Gamecraft οδήγησε τα μεγαλύτερα παιδιά σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι ρόλων για την ανεύρεση του «Χρυσού Χρυσόβουλου». Με φακούς και χωρίς ίχνος φόβου, ως άλλοι Χάρισον Φορντ, ανακάλυψαν τους χαμένους θησαυρούς του μουσείου.
Οι λιγότερο τολμηροί αρκέστηκαν στο να φτιάξουν το δικό τους βιβλίο με θέμα το Βυζάντιο, χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των βιβλιοδετριών Κ. Κόντη και Α. Κούκητου.
Στη συνέχεια όλοι μαζί, αγόρια και κορίτσια, παρακολούθησαν το δραματοποιημένο έργο «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» στο θεατρικό σκηνικό που έστησε το θέατρο «Δρομολόγιο».
«Η επιτυχία του προγράμματος ήταν ανέλπιστη», δήλωσε στην εφημερίδα «Εθνος» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Πέγκας, προαναγγέλλοντας ότι η επόμενη διανυκτέρευση θα γίνει πιθανότατα την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πηγή: Έθνος, 9/5/2011
Β.Η.