Ένα νοερό ταξίδι πίσω στο χρόνο, συγκεκριμένα στη Νεολιθική Εποχή, έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αν επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.
«Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη Νεολιθική Εποχή» είναι ο τίτλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που ξεκίνησε πρόσφατα στο μουσείο.
Σε αυτό, μέσα από την ιστορία δύο φίλων, της Άρνης και του Ίταμου, τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα για τον τρόπο ζωής στη Νεολιθική εποχή. Κατόπιν έχοντας πάρει το εισιτήριο, που είναι το σφράγισμα με ένα ομοίωμα σφραγίδας από την Αγιοπηγή, οδηγούνται στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου και βλέπουν από κοντά το Νεολιθικό χωριό, την καλύβα, τον φούρνο, τα αγγεία, τα λίθινα και οστέινα εργαλεία, τις σφραγίδες και τα κοσμήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφικές δραστηριότητες της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Καρδίτσας. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με δραστηριότητες όπως ζωγραφική, κεραμική, θεατρικό παιχνίδι και άλλα.
Οι στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός νεολιθικού χωριού, να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα του πολιτισμού αυτού εντοπίζονται και ανασκάπτονται από τους αρχαιολόγους, συντηρούνται και εκθέτονται στο μουσείο, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που σχετίζονται με το χώρο και τα αντικείμενα, να συμμετέχουν ενεργά καλλιεργώντας ομαδικότητα, ερευνητική διάθεση και κριτική ικανότητα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις προσωπικές τους απόψεις και να εκφραστούν δημιουργικά μεταφέροντας την εμπειρία του εκπαιδευτικού προγράμματος στα εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής, καθώς και μέσω του θεατρικού παιχνιδιού.
Η χρονική διάρκεια του κάθε προγράμματος είναι 1.30-2 ώρες. Διοργανώνονται δύο προγράμματα την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), από τις 9:00 μέχρι τις 11:00, τον Απρίλιο και το Μάιο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο από την επόμενη σχολική χρονιά.

Πηγή: karditsanews.gr, 4/5/2011
Β.Η.