Σημαντικά έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Αβδήρων Ξάνθης, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθούν με σχετικό κονδύλι που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιου Σώκου.

Η σχετική μελέτη των έργων, που θα έχουν φορέα υλοποίησης την ΛΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, περιλαμβάνει εργασίες με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η συντήρηση και η ανάδειξη του τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, και αφορά τις οικοδομικές ενότητες: α) «Τομέας Μουσείου», συστάδα κατοικιών του 3ου-4ου μ.Χ. αι., β) «Νησίδα με Κατοικίες», τέλη 1ου π.Χ.-αρχές 1ου μ.Χ. αι., γ) «Εργαστήριο Κοροπλαστικής», μέσα 4ου-αρχές 1ου π.Χ. αι., δ) «Ελληνιστική-Ρωμαϊκή οικία (Τομέας Α)», τέλη 3ου π.Χ.-αρχές 1ου μ.Χ. αι., ε) Αποθήκες Λιμανιού, μέσα 4ου π.Χ. αι., στ) Οδικό σύστημα, μέσα 4ου π.Χ.-4ος μ.Χ. αι.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, πατρίδας του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα, είναι ένας από τους σημαντικότερους της Θράκης και η συστηματική ανασκαφική του έρευνα ξεκίνησε το 1950 από το Δημήτριο Λαζαρίδη. Στο μεγαλύτερο σε έκταση ανασκαμμένο τμήμα, που αποτελεί τον κυρίως επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, έχουν γίνει εργασίες συντήρησης στο παρελθόν από τη ΙΘ’ ΕΠΚΑ.