σεντούκια της Ιστορίας ανοίγουν. Από µέσα βγαίνει ο Παρθενώνας και το Εξαµίλιο Τείχος, που προστάτευε τον Ισθµό της Κορίνθου. Κατάρες και φυλαχτά. Ιατρικά εργαλεία και πολύτιµα κοσµήµατα. Νόµοι, χειρόγραφα και ψηφιδωτά. Ένας κόσµος ολόκληρος που έζησε επί 11 αιώνες. Ένας πολιτισµός γεµάτος µύθους που έχει ταυτιστεί µε εικόνες, σταυρούς και εκκλησίες. Και που ταξιδεύει µέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού για να ανατρέψει τη «µισή εικόνα» που έχουν γι’ αυτόν, µέσα από µια έκθεση που κηρύσσει γενική επιστράτευση σε «άγνωστα» αλλά σηµαντικά κέντρα ανά την Ελλάδα και βάζει φρέσκα ευρήµατα στις προθήκες. Μια έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, στις ΗΠΑ.

Το Βυζάντιο το γνώρισε πρόσφατα η Νέα Υόρκη µέσα από τις δύο µεγάλες εκθέσεις στο Μητροπολιτικό Μουσείο. Αν όμως οι εκθέσεις του Μητροπολιτικού εστίασαν µόνο στην ώριµη και όψιµη περίοδο του Βυζαντίου, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον η πορεία του εξετάζεται συνολικά. Έτσι, όπως λέει η επιµελήτρια βυζαντινών συλλογών του Μουσείου Μπενάκη και µέλος της δωδεκαµελούς επιστηµονικής επιτροπής δρ Αναστασία Δρανδάκη, το ζητούμενο είναι «Να εξηγήσουµε πως ο Παρθενώνας δεν ήταν ένα ξεχασµένο ερείπιο, αλλά είχε µετατραπεί σε σηµαντικότατη εκκλησία. Πως η Κόρινθος δεν πέρασε “σκοτεινούς αιώνες”, αλλά ήταν µια ακµάζουσα πόλη. Πως Βυζάντιο δεν σηµαίνει µόνο εικόνες αλλά και σπουδαία έργα γλυπτικής. Να χτίσουµε µια αφήγηση που θα δείχνει την άρρηκτη σχέση ελληνορωµαϊκού και βυζαντινού πολιτισµού, όπως και την ικανότητά του, παρά τις όποιες γεωγραφικές και πολιτικές διακυµάνσεις, να αναµορφώνεται και να επιβιώνει».

Γι΄ αυτό και ο µίτος της ιστορίας του βυζαντινού κόσµου δεν θα ξετυλιχθεί µόνο χρονολογικά από το 330 έως το 1453. Θα απλωθεί σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας: από τη Θεσσαλονίκη µέχρι την Αθήνα. Από τη Θήβα µέχρι την Άρτα, από την Κόρινθο και τον Μυστρά µέχρι την Κρήτη καιτη Ρόδο.Και θα αγγίξει κάθε τοµέα της ζωής των ανθρώπων που έζησαν εκεί: από τη θρησκεία, τις παραδόσεις και τις δεισιδαιµονίες τους, έως τα ρούχα και τα παιχνίδια τους. Και από τις εκκλησιές και τις εικόνες τους έως τα κοσµήµατά τους, τα εργαλεία, τα χειρόγραφα και τους νόµους τους.

Πηγή: Μαίρη Αδαμοπούλου, Τα Νέα, 02/05/11
Ζ.Ξ.