Η παρουσία Ελλήνων σε ανασκαφή του εξωτερικού, σίγουρα, δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Η διεύθυνση ανασκαφής στο εξωτερικό από Έλληνα είναι σπάνια αλλά όχι μοναδική. Σίγουρα όμως αποτελεί πρωτοπορία η πρόσκληση (και πρόκληση) να συμμετέχουμε όλοι, έστω και από την ασφάλεια του σπιτιού μας, σε μια ελληνική αρχαιολογική αποστολή στο εξωτερικό, και μάλιστα μέσα από άμεσες καθημερινές ανακοινώσεις στα ελληνικά.

Αυτή είναι η περίπτωση της ομάδας του Κώστα Κοπανιά, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στο μακρινό Ιράκ για την ανασκαφή και μελέτη θέσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ερμπίλ (αρχ. Άρβηλα) του σημερινού ιρακινού Κουρδιστάν. Στην έρευνά τους όμως δεν είναι μόνοι. Με πρωτοβουλία μελών της ομάδας, το διαδικτυακό ημερολόγιο που έχει συσταθεί για την ανασκαφή,  ενημερώνεται με τα πεπραγμένα κάθε ημέρας, έτσι ώστε όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την πορεία της έρευνας αλλά και τη ζωή στην ανασκαφή, να παρακολουθούν το τι συμβαίνει. Έτσι, οι καταγραφές θα περιλαμβάνουν την πορεία των εργασιών αλλά και διάφορα ευτράπελα που συμβαίνουν όταν μια αποστολή αρχαιολόγων δραστηριοποιείται σε μια ξένη χώρα.

Οι διαδραστικές ανασκαφές ή interactive digs όπως είναι γνωστές, είναι πολύ διαδεδομένες, ειδικά στο εξωτερικό. Ο ιστότοπος του περιοδικού Archaeology μάλιστα, περιλαμβάνει ειδική κατηγορία με τέτοιο περιεχόμενο, όπου υπάρχει και η έρευνα του αείμνηστου Γ. Σακελλαράκη στη Ζώμινθο. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, αλλά και πολύ πιο άμεσα, στην περίπτωση του Ερμπίλ . Εδώ, το ημερολόγιο – διαδικτυακός χώρος με μηδέν κόστος που κινείται ανεξάρτητα- εμπλουτίζεται αμέσως με κείμενο στα ελληνικά, που πραγματικά μας μεταφέρει κοντά στην ομάδα. Και μας εξάπτει το ενδιαφέρον για την παραπέρα πορεία της έρευνάς της.

Σύνταξη, με πληροφορίες από Αρχαιολογικά Νέα από τη Μεσοποταμία (blog), 28/04/11
Ζ.Ξ.