Ευαγγελία Στεφανή, Αγγελοχώρι Ημαθίας. Οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, τόμ. Ι, εκδ. Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2010, 334 σελ.
ISBN 978-960-467-209-7

Η μελέτη αποτελεί τον πρώτο τόμο δημοσίευσης του προϊστορικού οικισμού στο Αγγελοχώρι Ημαθίας, ο οποίος ανασκάφηκε από το 1994 έως το 2003. Πρόκειται για μια διεπιστημονική μελέτη, η οποία έχει ως στόχο τη σκιαγράφηση του προφίλ μιας αγροτικής κοινότητας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (μέσα 17ου αι.-11ος αι. π.Χ.) στη Μακεδονία. Ερευνήθηκαν όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τη μεθοδολογία της ανασκαφής, τη σχετική και απόλυτη χρονολόγηση των φάσεων κατοίκησης, το φυσικό περιβάλλον, την παλαιογεωγραφία, την οργάνωση του οικισμού και τα επιμέρους αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, τα υλικά δομής αλλά και τη θέση του οικισμού στο οικιστικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ειδικές μελέτες παρουσιάζουν τα δεδομένα για τις αγροτικές δραστηριότητες, τις διατροφικές προτιμήσεις, την εκμετάλλευση των ζώων, την τεχνολογία κατασκευής οστέινων αντικειμένων.
Εκτός από την Ευαγγελία Στεφανή, η οποία ήταν και η ανασκαφέας της θέσης, συνέβαλαν με τις μελέτες τους εννέα ειδικοί και συγκεκριμένα οι: Σ.Μ. Βαλαμώτη, Ρ. Βεροπουλίδου, Κ. Κούλη, Α. Κωνσταντινίδου, Γ. Μανιάτης, Ν. Μερούσης, Κ. Παυλόπουλος, Σ. Χατζητουλούσης και Ρ. Χρηστίδου.
Η έκδοση θεωρείται πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται συνολικά και με πληρότητα τα αποτελέσματα έρευνας και μελέτης ομάδας επιστημόνων, τα οποία μάλιστα αφορούν μία εποχή λίγο γνωστή για τη Μακεδονία. Η επιστημονική πληρότητα, η άρτια βιβλιογραφική ενημέρωση και το συνοδευτικό υλικό από πληθώρα φωτογραφιών, σχεδίων και χαρτών, συνθέτουν ένα εγχειρίδιο που θα συμβάλει στην κατανόηση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και θα αποτελέσει ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους μελετητές της μακεδονικής προϊστορίας.