Στην ήπειρο της Αφρικής, σε μια περιπετειώδη αποστολή στον πιο μεγάλο αλλά και επικίνδυνο ποταμό του πλανήτη μας, τον Γαλάζιο Νείλο, ετοιμάζεται να μας ταξιδέψει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου με τη νέα ταινία θόλου που θα παρουσιάσει.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη ταινία που μας μεταφέρει εικονικά σε ένα ταξίδι μέσα από την Αιθιοπία, τη λίμνη Τάνα και το Σουδάν ως την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και θα προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο από τις 4 Μαΐου και για όλο το καλοκαίρι.
Η ταινία παρακολουθεί για 114 ημέρες μια εξερευνητική αποστολή με επικεφαλής τους Pasquale Scaturro και Gordon Brown, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με απίστευτες προκλήσεις: επικίνδυνους κροκοδείλους και ιπποπόταμους, ανταλλαγές πυροβολισμών με ληστές, ασθένειες όπως η ελονοσία, αμμοθύελλες αλλά και με τον τρομακτικό ήλιο της ερήμου, σε μια προσπάθεια να διανύσει τα 3.250 μίλια του ποταμού, και να γίνει η πρώτη αποστολή στην ιστορία που κατόρθωσε να διασχίσει κατά μήκος όλο τον Γαλάζιο Νείλο, από τις πηγές του ως την θάλασσα. Το ταξίδι φανερώνει την ομορφιά και το μυστήριο των περιοχών γύρω από τον Νείλο όπως δεν έχει ποτέ άλλοτε παρουσιαστεί σε θόλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιτυχημένη αυτή αποστολή οι Brown και Scatturo έλαβαν το 2005 το βραβείο «Αποστολή της Χρονιάς» κατά την διάρκεια της ετήσιας τελετής των βραβείων EVEREST, που πραγματοποιήθηκε στο Κολοράντο των Η.Π.Α.
«Τα μυστήρια του Νείλου» είναι μια ταινία παραγωγής Órbita Max και MacGillivray Freeman Films.

Παράλληλη έκθεση
Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών θα φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από τη Μόνιμη Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών», η οποία θα περιέχει φωτογραφίες από τα πιο χαρακτηριστικά όσο και μεγάλης σπουδαιότητας εκθέματα της Συλλογής δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον μεγάλο αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό που αναπτύχθηκε γύρω από τον Νείλο.
Η έκθεση θα παραμείνει στο Ίδρυμα Ευγενίδου ως τα τέλη Μαΐου 2011.

Β.Η.