Παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες το έργο «Αναστήλωση και προστασία των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου της Αγίας Αικατερίνης και της Αγίας Κορυφής», στο Σινά, μετά από 44 μήνες σκληρής δουλειάς.
Τώρα πια η περιοχή είναι ένας φιλόξενος χώρος για να προσκυνήσουν ή να ξαποστάσουν οι επισκέπτες (αφού η ανάβαση διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες), ενώ τα ερείπια, η αίσθηση της εγκατάλειψης και η έλλειψη ασφάλειας είναι πλέον παρελθόν.
Εκτός από την Αγία Κορυφή, στο αναμορφωμένο ιερό βουνό Χωρήβ, αναστηλώθηκαν τα ιουστινιάνεια τείχη, η παλιά Βασιλική, το μικρό τζαμί και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, όπως επίσης οι τουαλέτες και τα κάγκελα. Ανακατασκευάστηκαν οι αρχαίες δεξαμενές νερού, καθώς και ένα εξωτερικό παλαιό κτιριακό συγκρότημα της Μονής, το οποίο μετατράπηκε σε έδρα της Ελληνικής Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και χώρο φύλαξης των ανασκαφών που διεξάγει εκεί κάθε χρόνο.
Επίσης, είκοσι πέντε Βεδουίνοι εκπαιδεύτηκαν για τη συντήρηση των πέτρινων μνημείων και αγοράστηκε ο κατάλληλος εξοπλισμός για οποιεσδήποτε μελλοντικές παρεμβάσεις. Σημαντικό για το έργο είναι το σχέδιο που συνέταξε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Κουφόπουλος, για τη μελλοντική συστηματική ανάπλαση της κοιλάδας του Σινά, με υποδομές για τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στον μοναστικό βίο, την πολιτιστική κληρονομιά και την προσκυνηματική κίνηση.
Το έργο χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση με 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Πηγή: Έθνος, 13/4/2011 (Σοφία Στυλιανού)
Β.Η.