Στην υπηρεσία της αρχαιολογίας μπαίνει όπως φαίνεται το δημοφιλές iPad μετά την επιτυχημένη χρήση του στις ανασκαφές της Πομπηίας.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cincinatti ανακοίνωσαν την επικείμενη παρουσίαση προγράμματος με τίτλο « The Paperless Project», όπου το πρόσφατο καύχημα της εταιρείας Apple που συνδυάζει τις λειτουργίες ενός πίνακα ψηφιακής ανάγνωσης και ενός φορητού υπολογιστή χρησιμοποιείται στην αρχειοθέτηση στοιχείων που προκύπτουν από τη μελέτη της περιοχής που περιβάλλει την Porta Stabia, μια από τις κύριες πύλες της Πομπηίας.

Η συλλογή πληροφοριακών στοιχείων (μεγέθη, χρονολογίες, υλικά κ.α.) και η σύγκρισή τους αποτελεί το κλειδί της επιστημονικής αρχαιολογικής διαδικασίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 300 χρόνια. Πρόκειται για μια χρονοβόρα όσο και απαιτητική διαδικασία η οποία όμως φαίνεται να απλοποιείται όταν τα στοιχεία αυτά καταχωρούνται αμέσως σε ευέλικτες ψηφιακές βάσεις δεδομένων μέσα από τα φορητά αυτά σημειωματάρια τελευταίας τεχνολογίας. Στο iPad η πρόχειρη σχεδίαση με χαρτί, μολύβι και χάρακα γίνεται με την απλή αφή μιας επιφάνειας ζωγραφικής. Η συσκευή περιλαμβάνει επίσης υπολογιστή και φωτογραφική μηχανή, με αποτέλεσμα ο αρχαιολόγος να μεταφέρει μαζί του πολύ λιγότερα πράγματα.

Η ομάδα από το Cincinatti ξεκίνησε με τη χρήση έξι iPads το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν η συσκευή είχε πρωτοκυκλοφορήσει. Σήμερα η ανασκαφή χρηματοδοτείται τόσο από την κατασκευάστρια εταιρεία Apple όσο και από το National Geographic Channel. Το Paperless Project θα παρουσιαστεί στο 39ο ετήσιο διεθνές συνέδριο Υπολογιστικών Εφαρμογών (CAA) στο Πεκίνο.

Πηγή: Science Daily, 07/04/11
Ζ.Ξ.