Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί την Κυριακή, 10 Απριλίου στην Αθήνα έξω από το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων  όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού, συμβασιούχους, ημι-απασχολούμενους και άνεργους, διαδηλώνοντας «ενάντια στα νομοθετήματα που λειτουργούν σε βάρος τους, ενάντια στις προωθούμενες πρακτικές που συνιστούν απειλή για τα μνημεία της χώρας». Επίκεντρο της διαμαρτυρίας ο Π.Δ. 164/2004 (νόμος «Παυλόπουλου»), νομοθετική ρύθμιση η οποία δεν επιτρέπει την εργασία πέρα των 24 μηνών.

Ανάμεσα στα αιτήματα των Αρχαιολόγων βρίσκονται και τα εξής:
– Η άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων θεραπείας με τοποθέτηση των συναδέλφων με θετική απόφαση,
– Να δοθεί τέλος στην ομηρία των μακροχρόνια εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ με μονιμοποίησή τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
– η κάλυψη των μεγάλων κενών στο προσωπικό του ΥΠ.ΠΟ.Τ. με προκηρύξεις νέων θέσεων εργασίας, ανταποκρινόμενων στις ανάγκες και αποστολή των υπηρεσιών του Πολιτισμού.
– η τήρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Να ολοκληρώνονται όλα τα στάδια της έρευνας (συντήρηση, καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση των ευρημάτων) και όχι μόνο η ανασκαφή.
– η αυτόνομη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς τα δεσμά «Μνημονίων Συνεργασίας & Συναντίληψης», με κύριο σκοπό την επίσπευση των τεχνικών έργων. Να μη θυσιαστεί η πολιτισμική μας κληρονομιά στο βωμό του κέρδους των εργολάβων.
– Η διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων. Προστασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εξασφάλιση αξιοπρεπών αποδοχών χωρίς εκχωρήσεις. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
– η διατήρηση της αξιοπρέπειας στην εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Τήρηση των κανόνων ασφαλείας στην εργασία.

Πηγή: Ναυτεμπορική, 7/04/11

Ζ.Ξ.