Σε σπήλαιο της Μαγνησίας, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, το οποίο μετράει χιλιάδες χρόνια ζωής, διεξάγει ανασκαφικές έρευνες η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του από την καταστροφική δράση λαθρανασκαφέων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, είναι ένα από τα σημαντικά σπήλαια τόσο της περιοχής της Κάρλας όσο και της Μαγνησίας γενικότερα, λόγω των διαστάσεων, του διακόσμου αλλά και των αρχαιολογικών ευρημάτων που περιέχει.
Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι, υπάρχουν σαφή δείγματα χρήσης του σπηλαίου κατά τη μυκηναϊκή, αλλά και τη νεολιθική περίοδο, ενώ σύμφωνα με γραπτές αναφορές του αείμνηστου Δημήτρη Θεοχάρη, τη δεκαετία του ’60 εντοπίστηκαν και ευρήματα της παλαιολιθικής περιόδου, χρονολόγηση που δεν επιβεβαιώνεται από τα ως τώρα ευρήματα.
Ο πρώτος κύκλος της αρχαιολογικής έρευνας διεξήχθη στο διάστημα μεταξύ 10ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου. Αν και η έρευνα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, εντούτοις υπάρχουν αρκετά ευρήματα, κατά βάση κεραμικά, σφονδύλια, κομβία κ.λπ., που χρονολογούνται κυρίως στη μυκηναϊκή εποχή, μεταξύ του 16ου και 12ου αιώνα π.Χ., ενώ παράλληλα έχουν εντοπιστεί ευρήματα και προγενέστερων εποχών, όπως της νεολιθικής, αλλά και μεταγενέστερων χρόνων (νομίσματα κ.ά.).

Πηγή: Ταχυδρόμος Βόλου, 3/4/2011
Β.Η.