Έναν λαβύρινθο με ιερές σήραγγες που περιέχουν τα μουμιοποιημένα κατάλοιπα εκατοντάδων σκύλων ερευνά μια διεθνής ομάδα επιστημόνων στα πλαίσια ενός φιλόδοξου προγράμματος της Egypt Exploration Society και του Πανεπιστημίου Κάρντιφ (Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο). Κάτω από την εποπτεία του καθηγητή Paul Nicholson, το “The Catacombs of Anubis Project” έχει στόχο την ανασκαφή την ερμηνεία και την προστασία των αρχιτεκτονικών και ζωικών καταλοίπων που έχουν εντοπιστεί σε ένα σημείο της μεγάλης νεκρόπολης της Σακάρας, κοντά στο Κάιρο.

Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο. Η ομάδα εκτιμά ότι 8 εκατομμύρια μουμιοποιημένοι σκύλοι είχαν θαφτεί στο δίκτυο σηράγγων που απλώνεται κάτω από τη γη, σε γειτνίαση με το ιερό του τσακαλόμορφου θεού Άνουβι αλλά και με παρόμοιες κατακόμβες όπου είχαν ταφεί άλλα ιερά ζώα σύμφωνα με λατρείες που άνθισαν κατά την Ύστερη περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας καθώς και την ελληνορωμαϊκή περίοδο (747 π.Χ. – 1ος αι. μ.Χ.). Οι σκύλοι είναι κάποτε ηλικίας μόνο μερικών ωρών ή ημερών, πράγμα που επιτρέπει υποθέσεις σχετικά με τη σημασία του ενταφιασμού τους στα πλαίσια της λατρείας του Ανούβι. Οι ερευνητές υποθέτουν ακόμη και την ύπαρξη εκτροφείου ιερών ζώων στη Μέμφιδα. Κάποια από τα ζώα αυτά ίσως θανατώνονταν για να ταριχευθούν και να προσφερθούν, όχι ως θυσία αλλά ως ενδιάμεσο μεταξύ του δωρητή και του θεού.

Οι κατακόμβες των σκύλων είχαν χαρτογραφηθεί από τον Γάλλο αιγυπτιολόγο Jacques de Morgan ήδη το 1897, αν και παραμένει άγνωστος εκείνος που τις έφερε στο φως. Οι έρευνες του Nicholson και τις ομάδας του επεκτείνονται και σε γεωλογική μελέτη του χώρου, προκειμένου να μπορέσει το αιγυπτιακό υπουργείο Αρχαιοτήτων να προστατέψει αργότερα τον χώρο. Το έργο είναι ένα από εκείνα που έχουν πάρει άδεια συνέχισης των εργασιών, ενώ επιδοτείται επίσης από την National Geographic.

Πηγή: Past Horizons, 04/04/11
Ζ.Ξ.