«Υστερορωμαϊκή κοινή κεραμική, μαγειρικά σκεύη και αμφορείς στη Μεσόγειο: Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 7 Απριλίου και ώρα 9.30.

Με ειδικό θέμα «Μεσόγειος: μια αγορά χωρίς σύνορα», στόχος του Συνεδρίου είναι να προωθήσει την αρχαιολογική και αρχαιομετρική έρευνα στον τομέα της κεραμικής και να προβάλει αρχαιολογικό υλικό της υστερορωμαϊκής και πρωτοβυζαντινής περιόδου (3ος – 7oς/8ος αι. μ.Χ.) το οποίο προκύπτει από έρευνες σε όλες τις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο. Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου πρόκειται να συντελέσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τους τόπους παραγωγής και τις περιοχές διάδοσης των αντικειμένων καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό των εμπορικών δρόμων – κυρίως θαλάσσιων – της μεσογειακής λεκάνης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η Μεσόγειος στα υστερορωμαϊκά και πρωτοβυζαντινά χρόνια δε χώριζε τους λαούς που ζούσαν γύρω από αυτήν. Αντίθετα, λειτουργούσε ως στοιχείο ενότητας και επαφής, μια θάλασσα που προκαλούσε και συνεχίζει να προκαλεί, τους ανθρώπους της, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν, εκτός από προϊόντα, ιδέες, γνώσεις, τεχνικές. Τα πλοία, ακολουθώντας τους πανάρχαιους θαλάσσιους δρόμους, έφερναν σε επαφή περιοχές μακρινές όπως τη Σαλαμάνκα στην Ιβηρική, με τις Παλαιστινιακές ακτές. Από εκεί καραβάνια μετέφεραν τα προϊόντα μέχρι την Όαση της Παλμύρας και ακόμη μακρύτερα. Το αρχαιολογικό υλικό που θα παρουσιαστεί αποτελεί, ουσιαστικά, το ίχνος αυτών των επαφών, που έχει διατηρηθεί και φτάνει μέχρι εμάς. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να δείξουμε ότι η Μεσόγειος ενώνει τους λαούς που ζουν γύρω της.

Κατά το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν 68 προφορικές ανακοινώσεις, 70 παρουσιάσεις πόστερ και 8 εισηγήσεις. Ο αριθμός των συμμετοχών είναι ο μεγαλύτερος που έχει υποβληθεί ποτέ σε αντίστοιχη διοργάνωση και δείχνει την απήχηση που έχει ο θεσμός στους αρχαιολόγους ερευνητές όλων των χωρών γύρω από τη Μεσόγειο.

Τα ευρήματα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από ανασκαφικές έρευνες σε θέσεις όλων των χωρών της Μεσογείου καθώς και από δύο ναυάγια, κοντά στη Σικελία και στην Κριμαία αντίστοιχα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανακοινώσεις νέων δεδομένων από την όαση της Παλμύρας στη Συρία, τα Γέρασα της Ιορδανίας, την Ιερουσαλήμ και παράλιες περιοχές του Ισραήλ, την Κιλικία, την Αλικαρνασσό, την Έφεσο και τα παράλια της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο. Αναλύεται επίσης υλικό από πολλές περιοχές της Ελλάδας (Αττική, Βοιωτία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο, Κύθηρα, Κρήτη), της Ιταλίας (Ρώμη, Ραβένα, Βενετία, Λιγουρία, Καλαβρία, Απουλία, Νάπολη, Σικελία), της Ισπανίας (Βαρκελωνη, Βαλένθια, Μαγιόρκα, Σαλαμάνκα) και της Πορτογαλίας (Πόρτο, Braga/ Bracara Augusta). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις των ερευνητών από την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, οι οποίοι, κάτω από τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να μελετήσουν το υλικό τους και να ταξιδέψουν μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να το παρουσιάσουν. Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ερευνητές από χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία) καθώς και από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Σύνταξη με πληροφορίες από ΑΠΘ, 04/04/11

Ζ.Ξ.