Φως στην αστική ζωή των μεγάλων κέντρων της Μεσογείου κατά την Υστερορωμαϊκή περίοδο (300-650 μ.Χ.) θα επιχειρήσει να ρίξει ένα νέο αρχαιολογικό ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Κεντ.
Το τριετές πρόγραμμα με τίτλο «Visualising the Late Antique City» («Απεικόνιση της πόλης της ύστερης αρχαιότητας») έχει αναλάβει ο δρ Λουκ Λέιβαν, λέκτορας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντ, επικεφαλής ομάδας που μελετά έργα τέχνης, ευρήματα από ανασκαφές, καθώς και τα ερείπια των αρχαίων πόλεων σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου (Ιταλία, Τυνησία, Τουρκία).
«Η ύστερη αρχαιότητα ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά είναι αξιοσημείωτο το πόσο λίγα είναι γνωστά για τους καθημερινούς ρυθμούς της ζωής στην πόλη. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να εξετάσουμε το πώς οι άνθρωποι έκαναν χρήση του δημόσιου αστικού χώρου. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να αναπαραστήσουμε όχι μόνο την αρχιτεκτονική, αλλά και να δώσουμε μία πιο ζωντανή εικόνα της καθημερινής ζωής στην Κωνσταντινούπολη, με τον κλήρο, τους νομικούς, τις πόρνες που πηγαίνουν στη δουλειά τους», είπε ο δρ Λέιβαν.
Ο Βρετανός ερευνητής επισημαίνει ότι σε πολλές ανασκαφές της ύστερης αρχαιότητας αποκαλύπτονται καλά διατηρημένα κτίσματα. «Συχνά διατηρούνται κτίρια με ανέπαφη οροφή, με στοιχεία της εσωτερικής τους διαρρύθμισης (φούρνοι, ντουλάπια, πάγκοι). Επίσης, σώζονται βάσεις αγαλμάτων in situ σε πλατείες, ενώ σημάνσεις σε πεζοδρόμια αποκαλύπτουν τις τοποθεσίες της αγοράς και των πολιτικών συναθροίσεων», πρόσθεσε.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την περίοδο αυτήν αναπτύχθηκε το τελευταίο στρώμα ζωής στις περισσότερες τοποθεσίες πριν αυτές εγκαταλειφθούν οριστικά από τους κατοίκους τους.

Πηγή: Αγγελιοφόρος, 31/3/2011 (Χρύσα Νάνου)
Β.Η.