Ένα νεκροταφείο στρατιωτών της Βυζαντινής Εποχής έφεραν στο φως αρχαιολόγοι κοντά στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας.

Το νεκροταφείο που περιέχει 15 τάφους εντοπίσθηκε στο χωριό αλ – Ρούμπα της πόλης Ζίγκριν, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χάμα. Η είσοδος έχει 110 εκατοστά μήκος και 60 εκατοστά πλάτος και οδηγεί σε μία τετράγωνη «πλατεία», η οποία περιβάλλεται από πέντε δωμάτια, που έχουν τρεις τάφους το καθένα. Οι διαστάσεις των τάφων είναι όμοιες (175 εκ. μήκος και 40 εκ. βάθος) ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι 25 εκατοστά. Πρόκειται δηλαδή για μία τυποποιημένη διάταξη «στρατιωτικής» πειθαρχίας. Μερικοί από τους τάφους πάντως περιείχαν περισσότερες από μία ταφή. Άλλοι ήταν καλυμμένοι με τούβλα και άλλοι είχαν καλυφθεί με ακατέργαστες φυσικές πέτρες βασάλτη.

Ιδιαίτερο εύρημα, τα υπολείμματα υποδημάτων από δέρμα , που προσομοιάζουν σε εκείνα που χρησιμοποιούνταν από στρατιώτες κατά την Βυζαντινή Περίοδο. «Τα φθαρμένα δερμάτινα παπούτσια που βρέθηκαν μέσα στους τάφους δείχνουν ότι αυτοί ανήκαν σε στρατιώτες, που τα χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια των πολέμων για να προστατεύσουν τα πόδια τους από τυχόν τραυματισμούς», δήλωσε σχετικά ο Αμπντούλ – Καντέρ Φαρζάτ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας της Χάμα. Βραχιόλια από μέταλλο και υαλόμαζα, μετάλλινα δαχτυλίδια, χάλκινα νομίσματα, λίθινες χάντρες, γυάλινα μυροδοχεία, οκτώ πήλινα φανάρια αλλά και τέσσερα χρυσά κέρματα, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για να καλύψουν τα μάτια των νεκρών κατά την ταφή είναι τα ευρήματα των τάφων. Τα σχετικά φτωχά κτερίσματα συνηγορούν στη χρονολόγηση του τάφου καθώς το έθιμο της κτέρισης εκλείπει στα βυζαντινά χρόνια, λόγω της επικράτησης του Χριστιανισμού.

Η αποκάλυψη έχει μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με τον επόπτη αρχαιολόγο Αλί αλ – Κουατλάμπι, το νεκροταφείο αυτό είναι ένα από τα λίγα της περιοχής και της εποχής που δεν έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές ή λεηλασία κατά την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα, 29/03/11
Ζ.Ξ.