Τμήματα από το επίχρυσο αγαλματίδιο του Τουτανκχαμών επάνω σε πλοίο, ένα άλλο αγαλματίδιο του νεαρού βασιλιά στο οποίο φοράει κόκκινη κορώνα, μια χάλκινη τρομπέτα από τον τάφο του καθώς και άλλα αντικείμενα από τερακότα, πηλό ή ξύλο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα περίπου 60 αριστουργήματα που εξακολουθούν να λείπουν από το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, τη στιγμή που άλλοι χαμένοι θησαυροί επανεμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλον.

Όσο οι συνθήκες στην Αίγυπτο αποκαθίστανται σιγά σιγά ως προς την ασφάλεια των μουσείων και των εκθεμάτων, τόσο εμφανείς γίνονται οι ελλείψεις τόσο στις μουσειακές προθήκες και αποθήκες αρχαιοτήτων όσο και στο πλαίσιο ασφαλείας των αρχαιοτήτων, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε και τους όσους εμπλέκονταν σε αυτό. Μαζί με τον κατάλογο κλεμμένων αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, βγαίνουν σιγά σιγά στο φως και διάφορες ατασθαλίες κρατικών λειτουργών σε σχέση με την αρχαιολογική διαχείριση. Μόλις πριν από δύο ημέρες, μια μη κυβερνητική οργάνωση δημοσίευσε αναφορά 137 σελίδων σχετιζόμενη με περιστατικά διαφθοράς στο Ανώτατο Συμβούλιο, μεταξύ των οποίων αναφέρεται κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, αμέλειες, απάτες και εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού. Παροιμιώδης, τέλος, είναι η αδυναμία της αστυνομίας να ανταποκριθεί στην ασφάλεια των χώρων, η οποία διατηρείται όμως όταν υπεύθυνος είναι ο στρατός.

Τα παραπάνω μπορούν να εκληφθούν ως θετικά βήματα στην αρχαιολογία όπως διενεργείται στην Αίγυπτο. Όχι μόνο η διάθεση για αλλαγή είναι έντονη, αλλά τίποτε από τα παραπάνω δεν θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας κάτω από το προηγούμενο καθεστώς.

Στο μεταξύ, τα γεγονότα στην έρευνα τρέχουν. Πρόσφατα, η Ισπανίδα ειδική στις μούμιες Mercedes González παρατήρησε την ύπαρξη ενός εξογκώματος στο μέτωπο του ταριχευμένου σώματος το οποίο αρκετοί αρχαιολόγοι ταυτίζουν με την βασίλισσα Τίυ, σύζυγο του φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ και γιαγιά του διάσημου Τουτανκχαμών. Η παρατήρησή της González, που βασίστηκε σε φωτογραφία υψηλής ανάλυσης που της χορήγησε το Μουσείο του Καΐρου, έγινε δεκτή και από άλλους διεθνείς ειδικούς, οι οποίοι εκφέρουν διαφορετικές όμως γνώμες. Σύμφωνα με τον Frank Rühli (Πανεπιστήμιο Ζυρίχης) το “καρούμπαλο” της βασίλισσας θα μπορούσε να είναι ινώδης όγκος. Πιο συγκρατημένη φαίνεται να είναι η Salima Ikram, του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Καΐρου, η οποία μιλάει απλά για μια ελιά που συμπιέστηκε κατά τη μουμιοποίηση!

Σύνταξη, με πληροφορίες από Έθνος, Discovery News και Αl Ahram, 24/03/11

Ζ.Ξ.