Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου Μπενάκη καλούν το ενήλικο κοινό σε μια πρωτότυπη γνωριμία με το σκηνογραφικό έργο του Σπύρου Βασιλείου. Τις τρεις πρώτες Κυριακές του Απριλίου (3,10,17.4.2011), από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., η επίσκεψη στην έκθεση Ο Σπύρος Βασιλείου και το θέατρο που φιλοξενείται στο Κτήριο Οδού Πειραιώς γίνεται μια εμπειρία που συνδυάζει τη γνώση και τη δημιουργική πράξη.
Στην πρώτη συνάντηση με τον τίτλο «Σπύρος Βασιλείου, καλλιτέχνης πολύτροπος» οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν ένα έργο πληθωρικό, ποικίλο θεματικά και, πάνω από όλα, γοητευτικό εικαστικά.
Η δεύτερη συνάντηση, «Ζωγραφική και σκηνογραφία, δύο τέχνες σε διάλογο», θα εστιάσει περισσότερο στη ζωγραφική που παραμένει για το Βασιλείου πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς της σκηνογραφικής του δημιουργίας. Επιλογές από τις μακέτες της έκθεσης θα αναδείξουν το διάλογο ανάμεσα στις δύο τέχνες.
Τέλος, η τελευταία Κυριακή, «…Να εφευρίσκει τόπους ποικίλους ταχυδακτυλουργικούς και θαυματοποιίας…», θα επικεντρωθεί σε παραδείγματα που φανερώνουν την ικανότητα του καλλιτέχνη να «μεταμορφώνει» απλά και πρόχειρα υλικά επενδύοντάς τα με την αύρα της θεατρικής μαγείας.
Η πολυεστιακή αυτή ανάγνωση της σκηνογραφικής δημιουργίας ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του ’30 θα συμπληρωθεί και με αναφορές σε έργα-σταθμούς στην ιστορία της νεοελληνικής και σύγχρονης δυτικής τέχνης.
Το κοινό που, είτε σε κύκλο είτε αυτοτελώς, σκοπεύει να παρακολουθήσει τις τρεις εκπαιδευτικές συναντήσεις θα έχει την ευκαιρία να πειραματιστεί με την κατασκευή θεατρικής μακέτας ακολουθώντας τις υφολογικές προτιμήσεις του ίδιου του καλλιτέχνη.
Τις «Τρεις Κυριακές στην έκθεση Σπύρου Βασιλείου» επιμελείται η ιστορικός τέχνης Αλεξάνδρα Σέλελη σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη.

Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη-Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Καθημερινές 9.00-15.00
Τηλ: 210 3671067-70
Κόστος συμμετοχής: €45/ €15 (ανά συνάντηση), φοιτητικό €30/€10