Εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το έργο της συντήρησης και ανάδειξης του κάστρου της Βελίκας, του Δήμου Αγιάς, το οποίο είχε απορριφθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Στην περιοχή του κάστρου Βελίκας θεωρείται πολύ πιθανόν να βρισκόταν η αρχαία Μελιβοία, η πόλη του μυθικού βασιλιά Φιλοκτήτη, γνωστή για το λιμάνι της και την παραγωγή και διακίνηση κρασιού και πορφύρας.
Το κάστρο, το οποίο χρονολογείται στην παλαιοχριστιανική περίοδο (6ος-7ος αι. μ.Χ.), προστατεύεται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας, ενώ έχει προταθεί από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οριοθέτησή του ως αρχαιολογικού χώρου.

Οι εργασίες
Στο κάστρο θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης-στερέωσης και ανάδειξης του νότιου και ανατολικού τμήματος (μήκους περίπου 270μ., και ύψους που κυμαίνεται από 1 μ. έως 3 μ.) του τείχους του, εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου του και κατασκευή νέας πρόσβασης για τη διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί διάδρομος πρόσβασης ΑμεΑ στο τμήμα της νότιας πλευράς (μήκους 100 μ. περίπου) εξωτερικά του τείχους και παραπλεύρως του λιθόστρωτου μονοπατιού, θα αναρτηθούν πινακίδες πληροφόρησης και θα εκδοθούν ενημερωτικά φυλλάδια στη γλώσσα Braille.

Και το μοναστήρι της Σπηλιάς στο ΕΣΠΑ
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε επίσης το έργο συντήρησης τοιχογραφιών του νάρθηκα και του ξυλόγλυπτου τέμπλου του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής στην ιερά μονή Σπηλιάς Αγράφων» στο νομό Καρδίτσας. Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα και το επιχρυσωμένο τέμπλο χρονολογείται στο 1779. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του νάρθηκα του ναού καθώς και στη συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου.

Πηγή: Ελευθερία, 17/3/2011

Β.Η.