Η παλιά Λεμεσός αναδύεται καθημερινά μέσα από τον εντοπισμό αρχαιοτήτων στα πλαίσια των εργασιών ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Τα μεσαιωνικά κτίρια, το τμήμα του δρόμου, ένα τμήμα αυλακιού αποχέτευσης ομβρίων του 13ο αιώνα, ένα μεσαιωνικό υδραγωγείο, τοιχοποιία αρχοντικών κτιρίων και οχυρωματικά έργα καθώς και κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας μπροστά από το τζαμί της περιοχής του Μεσαιωνικού Κάστρου – τελευταίες αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης – είναι μόνο μερικά από τα μνημεία που θα επαναπροσδιορίσουν την εικόνα της Λεμεσού. Κι αυτό καθώς Δήμος και Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεργάζονται ώστε η περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου της πόλης, με την αποπεράτωση των έργων αναβάθμισης της περιοχής, να μετατραπεί σε ένα ζωντανό μουσείο. Κάποιες από τις αρχαιότητες θα περιβληθούν με ειδικό γυαλί, που θα παρέχει προστασία, ενώ σε άλλες θα τοποθετηθεί σκέπαστρο. Οι γυάλινες επιφάνειες θα στηρίζονται σε τοιχία, που θα έχει μικρές οπές για σκοπούς εξαερισμού.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν αμέσως μετά τον εντοπισμό των πρώτων αρχαιοτήτων πριν από τρεις περίπου μήνες, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να θαυμάσουν τις αρχαιότητες. Στους χώρους που έχουν εντοπιστεί οι νέες αρχαιότητες θα γίνει πλήρης ανασκαφή και αξιολόγηση των ευρημάτων, και ακολούθως θα αποφασιστεί κατά πόσο θα αναδειχθούν κι εκείνες.

Ταυτόχρονα, μετά από τη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων στην ανάπλαση της Λεμεσού φορέων έχουν γίνει προτάσεις ώστε η προστασία και η ανάδειξη των ευρημάτων να αποτελέσει τμήμα του γενικού σχεδίου ανάπλασης, αντί να το παρεμποδίζει. Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Πρωτοβουλίας Αρχιτεκτόνων Λεμεσού, παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία για να αναδείξει η πόλη τα ευρήματα αυτά και μαζί τους την ίδια την ιστορία της πόλης. Στην πρότασή τους οι αρχιτέκτονες της Λεμεσού αναφέρουν ότι η πλατεία του Κάστρου μπορεί να μετατραπεί σε ένα μοναδικό ζωντανό μουσείο, το οποίο, ως μέρος της διαρρύθμισης της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού πυρήνα, του παλιού λιμανιού και της μαρίνας της πόλης, σε συνάρτηση με το ίδιο το Μεσαιωνικό Κάστρο,θα προσφέρει τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες τη διαχρονικότητα της πόλης.

Προς το παρόν, παράλληλα με τις εργασίες ανάπλασης της περιοχής του Μεσαιωνικού Κάστρου, εκεί και όπου εντοπίζονται αρχαιολογικά ευρήματα γίνεται αποτύπωση των ευρημάτων και σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, γίνεται η κατάλληλη έρευνα και ο σχεδιασμός στα πλαίσια διαχείρισης του έργου, για να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιότητες, χωρίς ωστόσο να ανασταλούν τα έργα ανάπλασης της περιοχής.

Πηγή: Paraskhnio online, 14/03/11

Ζ.Ξ.