Ονομάζεται Global Heritage Νetwork και αποτελεί την τελευταία συμβολή της τεχνολογίας στην διάσωση μνημείων. Συνδυάζοντας την ψηφιακή δυνατότητα Google Earth, το επιστημονικό σύστημα χαρτογράφησης Esri, το σύστημα δορυφορικής φωτογραφίας της Digital Globe αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, το σύστημα σεν είναι τίποτε άλλο από μια πλατφόρμα παρακολούθησης και εκτίμησης της κατάστασης μνημείων σε κίνδυνο.

Λειτουργώντας υπό την εποπτεία του Global Heritage Fund, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια, το σύστημα δίνει ήδη πρόσβαση σε 500 θέσεις αρχαιολογικής ή άλλης πολιτιστικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η Νινευή στο ασταθές πολιτικά Ιράκ, οι τραγικοί Αλλιανοί στην Τουρκία καθώς και το Σινικό Τείχος που απειλείται από τις αυξανόμενες ορδές τουριστών. Από την Ελλάδα, καμία θέση δεν καταγράφεται. Στη βάση δεδομένων όμως υπάρχει το Durrës της γειτονικής μας Αλβανίας, όπου σώζεται το μεγαλύτερο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Μεσογείου.

Φυσικά, η ανάγκη παρέμβασης δεν ορίζεται ως η ίδια για όλες τις θέσεις. Οι ήδη κατεστραμμένες θέσεις σημειώνονται με μαύρο χρώμα, εκείνες που χρήζουν άμεσης διάσωσης με κόκκινο, όσες χρήζουν προστασίας με πορτοκαλί ενώ οι μη απειλούμενες με πράσινο.

Το GHN είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα μνημεία, καθώς δίνεται η δυνατότητα uploading εικόνων καθώς και σχολίων. Έτσι, μπορείτε κι εσείς να συμβάλλετε στη διάσωση μνημείων, αρχίζοντας από εδώ.

Πηγή: Discovery, 15/03/11
Ζ.Ξ.