Τα αγάλματα του Βούδα στο Μπαμιγιάν, που καταστράφηκαν από τους Ταλιμπάν, δεν θα αποκατασταθούν, λέει η UNESCO. Μετά από διήμερη σύσκεψη στο Παρίσι, έδρα του οργανισμού, στην οποία μετείχαν Αφγανοί επιστήμονες, δωρητές και ειδικοί, αποφασίστηκε ότι αυτά τα έργα, ηλικίας 1.500 ετών, θα πρέπει να παραμείνουν θραύσματα και σκόνη, όπως ήταν μετά την ανατίναξή τους.

Είναι κι αυτή μια φάση από την Ιστορία του μνημείου, λέει η UNESCO, η οποία ανησυχεί για την αυθεντικότητά του αν γίνει η ανασύνθεση.
Μόλις το 50% του υλικού έχει μείνει στη θέση του και τα αποτελέσματα θα είναι αμφίβολα. Εκτός αυτού, θα πρέπει να διατεθούν από οκτώ έως 12 εκατομμύρια δολάρια για ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Παρότι η αφγανική πλευρά λέει ότι μπορεί να τα βρει, ο διεθνής οργανισμός επιμένει πως θα ήταν καλύτερο να ξοδευτούν για άλλα έργα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
«Πιστεύουμε ότι κάθε ανασυγκρότηση θα είναι ουσιαστικά ψευδής, λόγω της έλλειψης αρχικού υλικού», δήλωσε ο βοηθός γενικός διευθυντής της UNESCO για τον πολιτισμό, Φρ. Μπανταρίν.

Πηγή: Έθνος, 14/03/11