Επιτυχείς τομογραφικές απεικονίσεις του εσωτερικού έξι τύμβων του Νομού Έβρου πραγματοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. φανερώνοντας αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και στοιχεία του περιεχομένου τους χωρίς την διενέργηση ανασκαφής
Έχοντας ως δεδομένο αρκετά ανεπιτυχή πειράματα σε παγκόσμια κλίμακα, με στόχο τη διερεύνηση του εσωτερικού τύμβων με διάφορες γεωφυσικές μεθόδους, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Γρηγόρη Τσόκα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μια διαμορφωμένη εκδοχή της μεθόδου της σεισμικής διάθλασης με σκοπό να ανιχνεύσουν μνημειακές κατασκευές σε τύμβους. Αρχικά, η προσπάθεια τους περιορίστηκε σε πειράματα σε τύμβους του χωριού Τούμπα στο Νομό Κιλκίς, όπου τα μνημεία είχαν αποκαλυφθεί στην περιφέρεια των τύμβων. Στη συνέχεια, η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τον εντοπισμό της θέσης του ταφικού μνημείου μέσα σε τύμβο στο Μεσσιανό του Νομού Πέλλας τον οποίο απεκάλυψε ο κ. Π. Χρυσοστόμου.
Συνεχιστές της δραστηριότητας εκείνης είναι τα μέλη του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. που πραγματοποίησαν νέες έρευνες για τον ίδιο σκοπό, με τη χρήση της ηλεκτρικής τομογραφίας. Σύμφωνα με παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, οι έρευνες αυτές πραγματοποιήθηκαν σε έξι τύμβους στον Νομό Έβρου. Με τις απεικονίσεις αυτές κατέστη δυνατός ο προσδιορισμός αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών στοιχείων για τους τύμβους, ενώ είναι δυνατή και η θέαση του εάν και κατά πόσο υπάρχουν δομές στο εσωτερικό τους. Για την πραγματοποίηση της γεωφυσικής έρευνας χρησιμοποιήθηκε η μαγνητική μέθοδος διασκόπησης και η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας. Κατά την έρευνα πραγματοποιήθηκε επίσης τρισδιάστατη ηλεκτρική τομογραφία με πειράματα σε συνθετικά δεδομένα και σε πραγματικές συνθήκες στο νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού στη Βεργίνα, τον τύμβο της Απολλωνίας και σε τύμβο στο Αυλάκι Στυλίδας.
Πηγή: Ναυτεμπορική, 11/03/11
Ζ.Ξ.