Από τον Μάρτιο του 2009 είναι έτοιμο το κτίριο που θα φιλοξενήσει το πρώτο Βυζαντινό Μουσείο της Θράκης. Από τότε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την οργάνωση της μόνιμης έκθεσης και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων και των αποθηκών του.
Η προσπάθεια αυτή είχε αίσια κατάληξη καθώς το έργο εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ.
Το μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Διδυμότειχου, καλύπτει έκταση 2.470 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους για εκθέσεις (400 τ.μ.), εξυπηρέτησης κοινού, περιοδικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργαστήρια, αποθήκες, γραφεία και αναψυκτήριο.
Η έκθεση, που είναι έργο της 15ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναμένεται να αναπτυχθεί γύρω από το δίπολο «Θράκη – Διδυμότειχο» και θα περιλαμβάνει περισσότερα από 500 ευρήματα, προερχόμενα από το Διδυμότειχο αλλά και ολόκληρη τη Θράκη.
Οι ενότητες της έκθεσης θα εστιάζουν σε τομείς όπως: τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών (Εγνατία οδός), τα οικιστικά κέντρα γύρω από τα δίκτυα αυτά, τα οχυρωματικά έργα και οι μοναστικές κοινότητες, η κατοίκηση από την Πλωτινόπολη ως το Διδυμότειχο, η μνημειακή τοπογραφία, τα εκκλησιαστικά κτίρια, οι ταφές, τα μνημεία διαχείρισης νερού, το νεότερο Διδυμότειχο και η ζωή στην πόλη κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.

Σύνταξη με πληροφορίες από Έθνος και ΘΡΑΚΗnet
Β.Η.