Η έναρξη του καθιερωμένου συνεδρίου που γίνεται σε ετήσια βάση για την παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου στη Β. Ελλάδα (Μακεδονία-Θράκη), η οποία πραγματοποιείται σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, βρίσκει την ελληνική αρχαιολογία υποβαθμισμένη όσο ποτέ.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία που έπληξε την Ελλάδα από τα μέσα του 2009 και συνεχίζεται επηρέασε σοβαρά την αρχαιολογία: τα ανασκαφικά προγράμματα «παγώνουν» το ένα μετά το άλλο, ολοένα και περισσότεροι μη μόνιμοι αρχαιολόγοι παίρνουν τον δρόμο της ανεργίας, όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά – στελεχωμένες τα τελευταία χρόνια με έκτακτο προσωπικό – έχουν αδειάσει, τα μουσεία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού ενώ όσοι αρχαιολόγοι εργάζονται ακόμη παραμένουν απλήρωτοι για μήνες…

Το ζοφερό αυτό κλίμα φαίνεται να κυριαρχεί στο συνέδριο (10-12 Μαρτίου 2011) που, παρά την εντυπωσιακή σειρά ανακοινώσεων νέων στοιχείων (από μελέτη ανασκαφικού υλικού παρελθόντων ετών), αναμένεται να χαρακτηριστεί από κινητοποιήσεις. Ήδη, στο σύνολο των παρουσιάσεών τους, οι αρχαιολόγοι και καθηγητές αρχαιολογίας –μέλη των πανεπιστημιακών ανασκαφών στην πλειονότητα τους– εκφράζουν τις ανησυχίες αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για την μείωση έως κατάργηση των χρηματοδοτήσεων για τις ανασκαφές.

Ταυτόχρονα, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι απεργούν σήμερα 10 Μαρτίου, οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας την εξαίρεσή τους από το νόμο (ΠΔ 164/2004) σύμφωνα με τον οποίο δεν δύναται να ανανεωθεί η σύμβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες μετά την συμπλήρωση διετούς εργασίας. Στα πλαίσια της απεργίας ανάλογες κινητοποιήσεις συνέβησαν και στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει καταθέσει ήδη σχέδιο Νόμου προς ψήφιση στη Βουλή, ζητώντας την εξαίρεση του επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού του από τους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του ΠΔ 164/2004, αλλά εκκρεμεί σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύνταξη, με πληροφορίες από Το Βήμα, 10/03/11

Ζ.Ξ.