Μέτρα για την προστασία  της Αγίας Σοφίας από την υγρασία έλαβε πρόσφατα η Τουρκία, περιορίζοντας τον αριθμό των επισκεπτών στο μνημείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, πολιτιστικοί παράγοντες και ενεργοί πολίτες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μνημείο που παρουσιάζει ανεπανόρθωτες βλάβες.

Ποιος μπορεί να αγνοήσει ότι ολόκληρη η Αγία Σοφία είναι θεμελιωμένη επάνω σε…νερό; Τεράστιες σήραγγες, το εσωτερικό των οποίων κινηματογράφησε πέρυσι ο σκηνοθέτης Γκοκσέλ Γκιουλενσόι, εκτείνονται γεμάτες νερό κάτω από το μνημείο και την περιοχή του, δημιουργώντας μια μόνιμη εστία υγρασίας και διάβρωσης. «Η Αγία Σοφία σαπίζει» δήλωσε για το θέμα ο σκηνοθέτης, που αποτελεί πρωτεργάτη στην αφύπνιση των αρχών για τη συντήρηση του μνημείου. Το μεγαλειώδες ντοκιμανταίρ του είχε ως άμεσο στόχο όχι μόνο να αποκαλύψει τους υπόγειους θησαυρούς των σηράγγων αλλά και να τονίσει τον κίνδυνο σήψης του μνημείου.

Λάθη στις εργασίες αναστήλωσης που επιφέρουν την καταστροφή από την υγρασία της Αγίας Σοφίας εντόπισε και παρουσίασε πρόσφατα και ο διευθυντής του μνημείου, Χαλούκ Ντουρσούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ντουρσούν, ακόμη και οι αναπνοές των επισκεπτών της Μεγάλης Εκκλησιάς, σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες στην αναστήλωση, επιφέρουν υγρασία και βλάβες σε διάφορα τμήματα του μνημείου. Σύμφωνα επίσης με τον Ιχσάν Αλπασλάν, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Κωνσταντινούπολης για την πολιτιστική κληρονομιά, τα ψηφιδωτά εξαπτέρυγα του τρούλου που αποκαλύφθηκαν μόλις πέρυσι μετά από μακροχρόνιες εργασίες συντήρησης, έχουν αρχίσει να σβήνουν! Αιτία γι αυτό είναι η λανθασμένη εξωτερική μόνωση που έγινε πρόσφατα στο κτίριο, τα σπασμένα τζάμια του τρούλου καθώς και οι τεράστιες ρίζες μιας συκιάς που καλύπτει τους τάφους των Σουλτάνων, και οι οποίες εκτείνονται μέχρι και τους τοίχους της εκκλησίας δημιουργώντας επιπλέον υγρασία.

Έτσι, ως προστατευτικό μέτρο αποφασίστηκε μέχρι τώρα ο περιορισμός των επισκεπτών της Αγίας Σοφίας. Πρόταση επίσης για νέα αναστήλωση είναι επίσης υλοποιήσιμη, καθώς αναμένεται η σχετική απόφαση από την Επιτροπή Ιστορικών Μνημείων.

Πηγή: Real News, 06/03/11

Z.Ξ.