Το ζήτημα της λειτουργίας υφιστάμενων αλλά και νέων μουσείων, καθώς και της τύχης πληθώρας εκθεμάτων που παραμένουν κλεισμένα σε σκοτεινές αποθήκες συζητήθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Μουσείων, όπως αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.
Βασικό θέμα αποτέλεσε η ανέγερση νέου κτιρίου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το οποίο θα αντικαταστήσει το παλιό που καταρρέει. Το μουσείο σήμερα στεγάζεται σε ένα παλιό κτήριο στο λόφο του φρουρίου Φορτέτζα και στεγάζει αντικείμενα από τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού, που χρονολογούνται από τη νεολιθική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο.
Αυτό που προβληματίζει τους αρχαιολόγους είναι το περιεχόμενό του. «Σήμερα πρέπει να βλέπει κανείς τα πράγματα συνδυαστικά. Το Ρέθυμνο είναι τουριστικός προορισμός. Πόσο χρόνο έχει κάθε επισκέπτης να αφιερώσει σε ένα αμιγώς αρχαιολογικό μουσείο; Γιατί να μην επεκταθεί ο εκθεσιακός χώρος για να εκτεθούν εκεί και τα βυζαντινά;» ρωτήθηκε η εισηγήτρια του θέματος.
Επίσης τέθηκαν και θέματα που αφορούσαν το σύνολο των επαρχιακών μικρών μουσείων, τα οποία χρειάζονται προσωπικό για να λειτουργήσουν.
Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκε η μουσειολογική μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, ενός μικρού μουσείου με τρεις αίθουσες (232 τ.μ.) και 770 εκθέματα. «Έχουμε μουσείο στην Τρίπολη, στο Άστρος, στην Τεγέα. Μπορούμε να λειτουργήσουμε τόσα πολλά;» αναρωτήθηκε ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ν. Καλτσάς. «Της Τεγέας είναι από τα αρχαιότερα της Πελοποννήσου. Και το πέτρινο κτίριό του έχει πρόσφατα ανακαινιστεί» ήταν η απάντηση.
Η μελέτη εγκρίθηκε όπως και οι προδιαγραφές για το Μουσείο Ρεθύμνου που θα στεγάσει, εκτός από τα αρχαία, και τους εργαζόμενους στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς επίσης και χιλιάδες αρχαιότητες στις αποθήκες του.
Αρχαιότητες στις αποθήκες
Σύμφωνα με το άρθρο, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Τζένη Βελένη αναφέρθηκε στα εκατομμύρια τυφλά θραύσματα που υπάρχουν στις αποθήκες τονίζοντας: «Αυτή η ανασφάλειά μας να τα κρατάμε σε σακούλες, σακουλάκια, κασόνια, με τα ποντίκια να τρώνε τα χαρτιά με τις σημειώσεις που τα συνοδεύουν, δεν ξέρω αν ωφελεί σε κάτι την επιστήμη». Η γ.γ. του ΥΠΠΟ πρότεινε να διοργανωθεί ένα συνέδριο για τη διαχείριση των θραυσμάτων, ώστε να αποφασιστεί η τύχη τους.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, 2/3/2011 (Ν. Κοντράρου-Ρασσιά)
B.H.