Περίπου 60 ληστές μπήκαν τη Δευτέρα σε αποθήκη με αρχαία αντικείμενα κοντά στις πυραμίδες. Σύμφωνα με τον υπουργό αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, πρόκειται για τον χώρο αποθήκευσης του Σελίμ Χασάν, ο οποίος παραμένει κλειστός από τη δεκαετία του 1960. Ο χώρος είναι υπόγειος και είχε τρεις θύρες, μία λίθινη και δύο από ξύλο και σίδηρο ενώ φρουρούνταν και από αρχαιοφύλακες.

Παρά την ασφάλεια που παρείχε, ο χώρος παραβιάστηκε όταν οι ληστές κατάφεραν να περικυκλώσουν και να αφοπλίσουν τους φρουρούς και τελικά να σκάψουν σήραγγα που τους οδήγησε στο εσωτερικό. Αν και δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη ο αριθμός και η ταυτότητα των κλοπιμαίων, φαίνεται ότι, λόγω του μικρού πλάτους της σήραγγας, μεγάλα αντικείμενα δεν μετακινήθηκαν.

Ο υπουργός αρχαιοτήτων επιρρίπτει τώρα ευθύνες στην αστυνομία που είχε οριστεί να για την υψηλή προστασία του χώρου. Όσο η αστυνομία δεν υφίστατο – με την πτώση του παλαιού καθεστώτος -, ο στρατός φύλασσε τον χώρο αλλά με την ανασύνταξή της πήρε πάλι τη θέση της, με μέτρια όμως αποτελέσματα. Τώρα ο υπουργός καλεί τους αστυνομικούς να ανταποκριθούν σωστά στον ρόλο τους ενώ στην προστασία της κληρονομιάς της χώρας ωθεί και τους πολίτες.

Πηγή: Αlmasry Alyoum, 01/03/11

Z.Ξ.