Δέκα χρόνια πριν, ο αρχαιολογικός κόσμος παρακολουθούσε με δέος καθώς οι γιγάντιοι Βούδες του Μπαμιγιάν καταστρέφονταν από τους Ταλιμπάν. Σήμερα, ένα πρόγραμμα ανασυνθέτει τα χαμένα αριστουργήματα και μάλιστα στην αρχική τους μορφή: γεμάτα χρώματα.
Με την πτώση των Ταλιμπάν, Ευρωπαίοι και Ιάπωνες επιστήμονες της UNESCO, και υπό την αιγίδα της ΙCOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Θέσεων) συλλέγουν και συντηρούν τα χιλιάδες θραύσματα-τμήματα του γιγαντιαίου τρισδιάστατου παζλ που αποτελούν σήμερα οι Βούδες του Μπαμιγιάν. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι γεμάτα εκπλήξεις.
Συγκεκριμένα, σήμερα γίνεται γνωστό για πρώτη φορά ότι οι Βούδες ήταν χρωματιστοί. Μάλιστα, πριν την ισλαμοποίηση της περιοχής, τα αγάλματα είχαν δεχθεί πολλές επισκευές στον χρωματισμό τους. Ο μεγάλος Βούδας λοιπόν έφερε ιμάτιο εξωτερικά κόκκινο και εσωτερικά μπλε. Το ίδιο γινόταν και με τον μικρότερο, ο οποίος όμως σε νεότερη φάση είχε ιμάτιο λευκό, επιβεβαιώνοντας πηγές του 11ου αι. που διακρίνουν έναν κόκκινο και ένα λευκό Βούδα.
Η έρευνα γνωστοποίησε επίσης και περισσότερα στοιχεία σχετικά με τη χρονολογία και την κατασκευή των δύο αγαλμάτων. Έτσι, αν και σκαλισμένα στο βράχο, τα αγάλματα έφεραν γλυπτικές λεπτομέρειες από πηλό. Ο μικρός Βούδας χρονολογήθηκε μεταξύ 544 και 595 μ.Χ. ενώ ο μεγάλος τοποθετείται μεταξύ του 591 και 644 μ.Χ.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει το κατά πόσο θα μπορέσουν οι Βούδες να υψωθούν και πάλι στο Μπαμιγιάν. Οι επιστήμονες λοιπόν είναι αισιόδοξοι, τουλάχιστον για τον μικρό Βούδα του οποίου τα τμήματα μπορούν να μπουν ξανά στην αρχική τους θέση. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για το μεγάλο άγαλμα, κυρίως λόγω του βάθους όπου αναπτύχθηκε το ιδιαίτερα υφηλό ανάγλυφό του και το οποίο καλύπτει περίπου 12 μ.
Πηγή: Eurekalert, 25/02/11
Ζ.Ξ.