Την ανασκαφή της θέσης Maryport στην Κάμπρια της Αγγλίας, όπου υπάρχει σημαντικό τμήμα του συνοριακού Τείχους του Αδριανού, προγραμματίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ ξεκινώντας τις εργασίες στις 31 Μαΐου.

Ειδικότερα, η αρχαιολογική ομάδα με την επίβλεψη του Καθηγητή Ian Haynes, πρόκειται να επικεντρωθεί στο σημείο της θέσης όπου το 1870 είχαν εντοπιστεί από τον Humphrey Senhouse δεκαεφτά βωμοί-ιερά στρατιωτικού χαρακτήρα. Εκτός από τους βωμούς, η θέση έχει δώσει το μεγαλύτερο corpus επιγραφών από οποιαδήποτε άλλη στη Βρετανία καθώς και έναν σημαντικό αριθμό θρησκευτικών γλυπτών βρετανορωμαϊκού τύπου.

Η ανασκαφή προγραμματίζεται στα πλαίσια γενικής ανάπλασης της θέσης με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση. Ήδη, η θέση είναι μέρος του Camp Farm, το οποίο και ανήκει στην εταιρεία Hadrian΄s Wall Heritage. Με την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης, κόστους £10 εκ. , προβλέπεται η δημιουργία 76 θέσεων εργασίας και η επίσκεψη στο χώρο 50.000 τουριστών το χρόνο, η οποία και θα αποφέρει κέρδος £4 εκ.

Το Τείχος του Αδριανού (λατ. Vallum Aelium) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 122 μ.Χ. με σκοπό την οχύρωση του βόρειου συνόρου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Διατρέχει κατά πλάτος τη Μεγάλη Βρετανία, στο ύψος της Κάμπρια, και επρόκειτο για το περισσότερο οχυρωμένο σύνορο της Αυτοκρατορίας. Από το 1987 έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Πηγή: Past Horizons, 23/02/11
Ζ.Ξ.