Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου εντάχθηκαν τρία από τα σημαντικότερα μνημεία της Άρτας. Πρόκειται για τα ανατολικά και δυτικά κτίρια του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βλαχέρνας, το Μεσαιωνικό Κάστρο της Άρτας και τον Ιερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου Κορωνησίας.
Στα μνημεία θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ και φορέας υλοποίησης των δράσεων αυτών είναι η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το έργο στην Ιερά Μονή Βλαχέρνας περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των κελιών, διαμόρφωση και καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.
Το έργο της ανάδειξης του μεσαιωνικού κάστρου της Άρτας αφορά εργασίες στερεώσεων και περιορισμένων αποκαταστάσεων τοπικών φθορών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα και να επιτευχθεί η περαιτέρω προστασία του μνημείου από τη φθορά του χρόνου και τα στοιχεία της φύσης. Επιπρόσθετα προβλέπεται η διαμόρφωση λιθόστρωτων διαδρομών.
Τέλος, στον Ιερό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου οι εργασίες θα περιοριστούν σε ένα τμήμα της μελέτης που αφορούν το ναό της Παναγιάς με το κατά μήκος της βόρειας πλευράς του χαγιάτι και το συνδεδεμένο με αυτό κωδωνοστάσιο, καθώς και το προσαρτημένο κατά μήκος της νότιας πλευράς του ναού ερειπωμένο ελαιοτριβείο. Ο ναός, ο οποίος ανήκει στο σπάνιο τύπο των ημιεγγεγραμμένων σταυροειδών με τρούλο ναών, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ηπείρου.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών, 17/2/2001 (Β. Αγγέλη)

Β.Η.