Tα καλοδιατηρημένα κατάλοιπα της εγκαταλελειμμένης αραβικής πόλης Al Zubarah ανασκάπτει στο Κατάρ μια ομάδα Δανών επιστημόνων.
Η πόλη, που άκμασε μέχρι και δύο αιώνες πριν από την εποχή μας, θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής μιας εγκατάστασης αλιέων μαργαριταριών του Περσικού Κόλπου, που κατοικούνταν από περίπου 6.000 ανθρώπους.

Υπό την επίβλεψη του δρα Tobias Richter του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και με πρωτοβουλία της Αρχής Μουσείων του Κατάρ (QMA), οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει οχυρωμένο ανακτορικό σύμπλεγμα 100 x 100 μ., με πύργους στις γωνίες και ερείπια από αραβικά λουτρά ( χαμάμ) και άλλες εγκαταστάσεις στο εσωτερικό του. Ανασκάπτεται επίσης το κέντρο της εγκατάστασης όπου έχουν εντοπιστεί ήδη οικίες με αυλή καθώς και η τοποθεσία του σουκ (αγοράς) η οποία έμεινε η ίδια για αρκετές φάσεις της κατοίκησης. Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι η εγκατάσταση γνώρισε έξι από αυτές τις φάσεις με μια μεγάλη καταστροφή το 1811. Οι αρχαιολόγοι είναι αισιόδοξοι επίσης ότι θα αποκαλύψουν και άλλες πτυχές της ζωής της πόλης, όπως για παράδειγμα οι σχέσεις της με περιφερειακές της εγκαταστάσεις όπως φρούρια, χωριά και αγροικίες, ερείπια των οποίων έχουν εντοπιστεί σε άλλες έρευνες.

Πηγή: Gulf News, 13/02/11

Ζ.Ξ.