Αποφασίστηκε τελικά η δημιουργία κυματοθραύστη στην Αίγινα για την προστασία του λιμανιού από την ένταση των ανέμων και των κυμάτων. Το έργο, μήκους 580 μ. και πλάτους 2 μ., πήρε πρόσφατα την έγκριση και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στου οποίου την αρμοδιότητα εμπίπτει η περιοχή λόγω της γειτνίασής της με τη θέση Κολώνα και το ιερό του Απόλλωνα.

Η γειτνίαση αυτή απασχολεί ιδιαίτερα τους αρχαιολόγους. Όπως γράφει η συντάκτρια Μ. Θερμού σε άρθρο της στο σημερινό ηλεκτρονικό “Βήμα”, «Απέχοντας μόλις 150 μ. από την ακτή της Κολώνας και 250 μ. από το ιερό του Απόλλωνα, το έργο επικαλύπτει τη θαλάσσια περιοχή όπου βρισκόταν το αρχαίο πολεμικό λιμάνι, ο λεγόμενος «κρυπτός λιμήν». Άλλωστε, παράλληλα με την πορεία του κυματοθραύστη εξακολουθεί ακόμη να «οδεύει» ένα αρχαίο τεχνικό αλλά και αμυντικό έργο, συγκεκριμένα μία σειρά από τεχνητούς υφάλους που κατασκεύασαν οι Αιγινήτες της αρχαιότητας προκειμένου να προστατεύσουν την πόλη τους από εχθρικές, θαλάσσιες επιδρομές».

Ολιγωρία των αρχών ως προς τα αρχαία του νησιού έχει επιδειχθεί και κατά το παρελθόν με βάση σημερινά φαινόμενα. Για παράδειγμα, στο σημείο του αρχαίου θεάτρου της Αίγινας βρίσκεται σήμερα πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της πόλης.

Όπως γράφει η κ. Θερμού, «τα δεδομένα αυτά δεν στάθηκαν ικανά να τροποποιήσουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής, η οποία υπερασπίστηκε στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το δικαίωμα της ασφαλούς αποβίβασης των επισκεπτών από τα πλοία στο νησί. Στο δίλημμα ασφάλεια ή αρχαία, το ΚΑΣ απάντησε, όπως είναι φυσικό υπέρ του πρώτου, όμως πολλά είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται. Αν το λιμάνι της Αίγινας είναι το δεύτερο σε κυκλοφορία πλοίων, μετά από τον Πειραιά, τι πρόκειται να συμβεί στο νησί -και ειδικά στα αρχαία- τώρα, που θα μπορεί να υποδέχεται περισσότερα πλοία; Στο ερώτημα αυτό η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του δήμου δεν δίνει καμία απάντηση. Αλλά ούτε και το συμβούλιο έθεσε κάποιον όρο για την προστασία των αρχαιοτήτων. Ο δήμος προφανώς αδιαφορεί, αλλά το ΚΑΣ;»

Πηγή: Μ. Θερμού, Το Βήμα Online, 10/02/11

Ζ.Ξ.