Το αρχαιότερο νεκροταφείο στη Μέση Ανατολή ισχυρίζονται ότι αποκάλυψαν στην Ιορδανία ανθρωπολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά.

Η ομάδα, με επικεφαλής τους Ted Banning και Lisa Maher, εντόπισαν στη θέση Uyun al-Hammam, ηλικίας 16.500 ετών, τα κατάλοιπα έντεκα ανθρώπων θαμμένων επιμελημένα μαζί με κτερίσματα – λίθινα εργαλεία, ένα οστέινο κουτάλι (λαβίδα) ζωικά κατάλοιπα και κόκκινη ώχρα. Σε έναν μάλιστα από τους τάφους βρέθηκαν κατάλοιπα μιας αλεπούς, θαμμένης επίσης ηθελημένα εκεί και σημάδι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ότι το ζώο ήταν εξημερωμένο με τον τρόπο που σήμερα είναι ένας σκύλος. Ο αριθμός των θαμμένων μαζί ανθρώπων ξεπερνά κάθε προηγούμενο στα αρχαιολογικά δεδομένα της περιόδου στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα που κάνει τους ερευνητές να μιλούν για το αρχαιότερο μεσανατολικό νεκροταφείο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν ταυτίσει τα αρχαιότερα κοιμητήρια της περιοχής στην Νατούφια περίοδο ( μεταξύ 15.000 και 12.000 χρόνων πριν από σήμερα). Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αφέντες είχαν κάποτε ταφεί με τα κατοικίδιά τους. Ίσως λοιπόν εδώ ταυτίζεται κάποια πρωιμότερη φάση του φαινομένου.

Πηγή: University of Toronto Media Releases, 02/02/11

Ζ.Ξ.