Η UNESCO απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να διαφυλαχθούν οι θησαυροί της χώρας «στο Κάιρο, το Λούξορ και όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή τουριστικούς τόπους».

«Η αιγυπτιακή πολιτιστική κληρονομιά, είτε πρόκειται για μνημεία είτε για αντικείμενα, είναι μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας, η οποία έχει μεταδοθεί ως εμάς διά μέσου των αιώνων» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

«Τα 120.000 αντικείμενα του Αιγυπτιακού Μουσείου του Καΐρου είναι ανεκτίμητα» πρόσθεσε.

«Ζητώ με επίσημο τρόπο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλαχθούν οι θησαυροί της Αιγύπτου, στο Κάιρο, το Λούξορ και σε όλους τους άλλους πολιτιστικούς ή ιστορικούς τόπους της χώρας» συνέχισε η Ιρίνα Μπόκοβα.

Την Παρασκευή, δύο μούμιες της φαραωνικής εποχής υπέστησαν σοβαρές ζημιές όταν έγινε απόπειρα κλοπής τους, καθώς οι ληστές επωφελήθηκαν από την αναταραχή που είχε προκληθεί κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης.

Προηγουμένως δεκάδες Αιγύπτιοι είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να αποφευχθούν οι λεηλασίες στο μουσείο.

Για τη γενική διευθύντρια της UNESCO, ενός οργανισμού του ΟΗΕ με έδρα το Παρίσι, η πράξη αυτή φανερώνει ότι τα κομμάτια του Μουσείου του Καΐρου είναι ανεκτίμητα, «όχι μόνο από επιστημονική ή οικονομική άποψη, αλλά και επειδή αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ταυτότητα του αιγυπτιακού λαού».

Μία ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίστηκε γύρω από την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού Science, οι αρχαιολογικοί χώροι της Σακάρα και του Αμπουσίρ έχουν υποστεί πολλές λεηλασίες. Πηγή κοντά στον νέο υπουργό Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς δηλώνει ότι το νεκροταφείο στη Σακάρα είναι ασφαλές.

Ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές στην πόλη όπου διέμεναν οι εργάτες που έκτιζαν την πυραμίδα στη Γκίζα.

Παράλληλα, οι αρχαιολογικές εργασίες στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ σταμάτησε προσωρινά για λόγους ασφάλειας, ωστόσο, αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η πλήρης έκταση των ζημιών στους αιγυπτιακούς αρχαιολογικούς χώρους.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, 01/02/11 

Ζ.Ξ.