Μία γόνιμη συνεργασία ξεκινά το Μέγαρο Μουσικής με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα και ο πολιτιστικός οργανισμός υπέγραψαν τη Δευτέρα Πρωτόκολλο Συνεργασίας με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στην πολιτιστική και επιστημονική γνώση και τη συντονισμένη δράση των δύο φορέων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Οι συντονισμένες δράσεις των δύο φορέων, στο πολιτιστικό, παιδαγωγικό και επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνουν: διοργάνωση διαλέξεων, ανοικτών στο ευρύ κοινό, οργάνωση προγράμματος πρακτικής άσκηση (stage) φοιτητών του ΕΚΠΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πολιτιστικής Διαχείρισης και Πολιτικής με τη συνεργασία των δύο φορέων, διοργάνωση κύκλων διαλέξεων και σεμιναρίων στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης με δωρεάν συμμετοχή για φοιτητές του ΕΚΠΑ, οργάνωση ξεναγήσεων φοιτητών στους χώρους και τις εκθέσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και συνεργασία με την Ορχήστρα και τη Χορωδία του ΕΚΠΑ και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από συνεργάτες του Μεγάρου Μουσικής.

Επίσης, σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα» θα ξεκινήσει η προσπάθεια διάσωσης των Αρχαίων Ωδείων της χώρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννη Μάνο, θα διοργανωθούν διαλέξεις και συζητήσεις μέσα στα Αρχαία Θέατρα και στα Αρχαία Ωδεία της χώρας, με την συμμετοχή του κοινού.
Με πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη, το Μέγαρο Μουσικής θα υποδεχθεί στις 9 Φεβρουαρίου το σύνολο των Προέδρων των Τμημάτων και των Τομέων του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό την ένταξη της πανεπιστημιακής κοινότητας στις δράσεις του Μεγάρου.
Το Μέγαρο Μουσικής ετοιμάζεται να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει φοιτητές και τους καθηγητές τους στους χώρους του, ακριβώς γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρό του πρέπει να αποτελεί «κυψέλη πανεπιστημιακής σκέψης και διαλόγου» , καθώς από τώρα και για τα επόμενα χρόνια, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών «θα λειτουργεί με άξονα το τρίπτυχο: πολιτισμός, παιδεία, ανάπτυξη».

Ακόμη, μία ομάδα εργασίας ετοιμάζεται να στελεχωθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μέγαρο, η οποία θα έχει ως αποστολή τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας των δύο φορέων.
Όλες οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας, θα αναρτώνται στη νέα ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής, που λειτουργεί πειραματικά από τις 11 Ιανουαρίου, ενώ πολλές από αυτές μπορεί να ενταχθούν και στο πρόγραμμα της εικοσαετίας του Μεγάρου, το οποίο θα ανακοινωθεί στις 2 Μαρτίου.
«Στη χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό, οι διανοούμενοι είτε διώκονται είτε λοιδορούνται. Είναι μία αμελητέα ποσότητα παρά το γεγονός ότι η κοινωνία περιμένει από αυτούς σε κρίσιμα σημεία να τοποθετηθούν. Όποτε εκφράζονται, η φωνή τους χάνεται μέσα στην ποικιλία των άλλων φωνών, έτσι ώστε να μην υπάρχει βήμα να εκφραστούν» δήλωσε ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, σε συνέντευξη Τύπου.
«Κατά τεκμήριο ο χώρος στον οποίο δρουν οι διανοούμενοι στον τόπο μας είναι το Πανεπιστήμιο. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι αυτό το δυναμικό που υπάρχει μέσα στα πανεπιστήμια, είτε είναι καθηγητές είτε νέοι επιστήμονες να μπορεί να διοχετευθεί στην κοινωνία» πρόσθεσε.
Ο κ. Πελεγρίνης τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής με το Πρωτόκολλο που υπέγραψαν θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση του «ανοίγματος» της γνώσης προς την κοινωνία, καθώς όπως είπε ο ίδιος «θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ανοικτό στην κοινωνία και ανοικτό, ειδικότερα, στην πόλη των Αθηνών, στην οποία και ανήκει».

«Το Μέγαρο σε αυτή τη φάση ανάπτυξης του, έχει θέσει ως στόχο το άνοιγμα των δραστηριοτήτων του στην πόλη. Τούτο σημαίνει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και δράσεων που αφορούν τους πολίτες της Αθήνας, τους νέους και τους φοιτητές» ανέφερε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

«Το Μέγαρο Μουσικής και το ΕΚΠΑ θα προωθήσουν κάθε δυνατή δράση ώστε να συμβάλουν στην ευρύτερη πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης των Αθηνών με την συμμετοχή των Αθηναίων» συμπλήρωσε.
Αρωγός της προσπάθειας θα είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 24/1/11