Είκοσι τέσσερα χρυσά βραχιόλια, σπειροειδούς σχήματος, με βάρος ενός κιλού το καθένα και ηλικία 2000 ετών. Αυτή είναι η ένδειξη του πλούτου των Δακών, ενός μυστηριώδους λαού που έζησε στην Τρανσυλβανία τη ρωμαϊκή εποχή και έχει καταπλήξει τους επιστήμονες.
Οι Δάκες, λαός γνωστός από τους αρχαίους συγγραφείς, δεν άφησαν πίσω τους γραπτά τεκμήρια της ιστορίας τους ενώ τα ονόματα των αρχηγών τους είναι από καιρό ξεχασμένα. Τα πολύτιμα βραχιόλια όμως, που ήρθαν τυχαία στο φως από αρχαιοκαπήλους στην περιοχή Sarmizegetusa Regia της Ρουμανίας, μαρτυρούν ότι ο αινιγματικός λαός έλεγχε αμύθητο πλούτο με τη μορφή τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Οι αρχαιοκάπηλοι που έδρασαν στην Sarmizegetusa Regia αποκάλυψαν είκοσι τέσσερα αντικείμενα, δώδεκα από τα οποία έφτασαν τελικά στα χέρια των αρχών και εξετάστηκαν από επιστήμονες. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των αρχαιοκαπήλων ότι είχαν κατασκευάσει οι ίδιοι τα βραχιόλια – προφανώς ένας τρόπος να μειώσουν την ποινή τους – οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα αντικείμενα ήταν για αρκετό διάστημα θαμμένα ενώ από συνευρήματα που επίσης κατατέθηκαν, χρονολογούνται μεταξύ 100 και 70 π.Χ. Η ποσότητα και η περιεκτικότητα του χρυσού από το οποίο αποτελούνται δε – καθένα φαίνεται να απαίτησα τη χρήση ενός ολόκληρου ταλάντου – αποδεικνύουν ένα πράγμα: ότι είχαν κατασκευαστεί για κάθε άλλο παρά προσωπική καθημερινή κόσμηση. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Bogdan Constaninescu, τα αντικείμενα μπορεί να ήταν προσφορές προς τον μοναδικό γνωστό δακικό θεό, τον Ζάλμοξι. Ένας άλλος αρχαιολόγος, ο Otis Crandell, που δεν συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα, υποστηρίζει ότι μπορεί να κατασκευάστηκαν και να χρησιμοποιήθηκαν ως αντικείμενα με ανταλλακτική αξία. Ότι και να γινόταν, τα βραχιόλια αποτελούν τη μοναδική ένδειξη για τον πλούτο αλλά και την τεχνογνωσία των Δακών.
Τα αντικείμενα φυλάσσονται τώρα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Βουκουρέστι.
Πηγή: National Geographic, 13/01/11
Z.Ξ.