Maθηματικό μοντέλο του τρόπου με τον οποίο οι πολιτισμοί δημιουργούνται και καταρρέουν κατάφερε να δημιουργήσει ο Sergey Gavrilets, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tennessee –Knoxville των ΗΠΑ.

Ο Gavrilets επικεντρώθηκε στην έννοια της δυναμικότητας των πολιτισμών, επιτυχγάνοντας στο να καθορίσουν πώς οι διακυμάνσεις διαφόρων δεικτών οδηγούν στην άνοδο και την κάθοδο διαφόρων πολιτικών μορφωμάτων-εξουσιών. Πηγή ενέργειας πίσω από τη δυναμικότητα αυτή θεωρήθηκε η πολεμική δραστηριότητα. Το γενικό μοντέλο επικεντρώνεται στο μέγεθος και το πόσο σύνθετη είναι μια αναπτυσσόμενη κοινωνία (έθνος ή κράτος), στη μακροβιότητά της, καθώς και στα ειδικότερα μοντέλα κατοίκησης και εποικισμών, πάντα με βάση την πολεμική δραστηριότητα. Με βάση τα παραπάνω, η σταθερότητα μιας κοινωνίας εξαρτάται από τα αποτελέσματα των πολεμικών συγκρούσεων – ως απότοκοι συνήθως του πλούτου ή της πολιτικής δύναμης -, από την ύπαρξη σταθερών και αποδεκτών τρόπων διαδοχής εξουσίας και από την ύπαρξη εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Μάλιστα, ο μαθηματικός ισχυρίζεται ότι το μοντέλο του είναι δυνατόν να καθορίσει τη δυναμική διαδικασία δημιουργίας και κατάρρευσης κρατικών μορφωμάτων σε ορίζοντα συγκεκριμένων δεκαετιών έως και αιώνων.

Πρόκειται για μια από τις αντιπροσωπευτικότερες περιπτώσεις όπου η στατιστική εισβάλλει και στο πεδίο της ιστορικής ανάλυσης, μετά την επιτυχή της χρήση σε άλλες κοινωνικές επιστήμες. Ο Gavrilets και οι συνάδελφοί του που υπογράφουν σχετικό άρθρο στο νέο περιοδικό Cliodynamics: The Journal of Theoretical and Mathematical History είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι για την καμπή αυτή στην ιστορική έρευνα. Το μέλλον θα δείξει.

Πηγή: Science Daily, 19/01/11

Ζ.Ξ.