Έναν κήπο εννέα στρεµµάτων γεµάτο µε φυτά και δένδρα που περιγράφουν ο Παυσανίας, ο Ξενοφώντας και ο Θεόφραστος ετοιµάζεται να αποκτήσει η Αρχαία Ολυµπία. Μια Ολυµπιάδα µετά την καταστροφική πυρκαγιά που µετέτρεψε σε κρανίου τόπου τον µείζονος σηµασίας αρχαιολογικό χώρο µε τους 430.000 επισκέπτες ετησίως έφτασε η ώρα που τα εννέα από τα 24 στρέµµατα (βορείως του αρχαιολογικού χώρου και δυτικά του Κρόνιου Λόφου) θα µεταµορφωθούν σε βοτανικό κήπο από την αρµόδια Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό την επιστηµονική επιµέλεια του Εθνικού Ιδρύµατος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ).«Στόχος µας είναι οι επισκέπτες να µπορούν να γνωρίσουν 24 είδη δένδρων και θάµνων που αποτελούσαν κάποτε το δρυοδάσος της Αρχαίας Ολυµπίας», λέει στα «ΝΕΑ» ο διατελέσας τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, δρ Γιώργος Λυριντζής, ο οποίος και παρουσίασε τη σχετική µελέτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο.«∆εδοµένου δε ότι δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στους γύρω λόφους που αναδασώθηκαν – Κρονίου, Ζούνη και Καλόσακα – είναι µια ευκαιρία µέσω του βοτανικού κήπου να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα φυτά που χρησιµοποιήθηκαν για την αναδάσωση».
Βελανιδιές, αριές, πουρνάρια, κουκουναριές, λεύκες, φράξοι, κυπαρίσσια, δάφνες, αγριελιές, σχίνοι, λυγαριές, πικροδάφνες, κουµαριές και µυρτιές είναι µερικά µόνο από τα 24 είδη – από τα συνολικά 32 που εκτιµάται ότι είχε το αρχαίο δάσος – τα οποία εντοπίστηκαν στα τοπικά φυτώρια, καθώς δεν θα ήταν σωστό να ανασυντεθεί η τοπική χλωρίδα µε φυτά εισαγόµενα από άλλες περιοχές. «Το αρχαίο δάσος αποτελούνταν από δρυς και αείφυλλα πλατύφυλλα, ενώ η χάλεπιος πεύκη που κυριαρχούσε στο τοπίο πριν από την πυρκαγιά ήταν στοιχείο δευτερευούσης σηµασίας στην αρχαιότητα», επισηµαίνει ο κ. Λυριντζής.
Για να οργανωθεί ο βοτανικός κήπος θα χρειαστούν περίπου 400 δένδρα – υπάρχουν ήδη αρκετά στην περιοχή –, 3.000 θάµνοι και 6.000 αρωµατικά φυτά, τα οποία έχουν άµεση σχέση µε την ιστορία του τόπου στον οποίο πραγµατοποιούνταν το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός του αρχαίου ελληνικού κόσµου. Φυτά, τα οποία δεν συνδέονται απλώς µε την Ολυµπία αλλά και µε την ιστορία της.
∆εν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τις αγριελιές της Ιεράς Άλτεως όχι µόνο πλέκονταν τα στεφάνια για τους Ολυµπιονίκες αλλά αντλούσαν και ελαιολάδο για να προστατεύσουν το ελεφαντοστό του αγάλµατος του ∆ία – δηµιουργία του Φειδία και ένα από τα επτά θαύµατα του αρχαίου κόσµου – από την υγρασία της βαλτώδους περιοχής. Ο φράξος δε, από το ξύλο του οποίου σύµφωνα µε τον Όµηρο κατασκευάζονταν τα δόρατα, ονοµαζόταν µελία από το όνοµα της ερωµένης του Απόλλωνα Μελίας και η οποία όταν ενώθηκε µε τον Σειληνό γέννησε τον κένταυρο Φόλο, που ζούσεστο κοντινό όρος της Ολυµπίας, Φολόης.
Ο βοτανικός κήπος ανάµεσα στον Κρόνιο Λόφο και το Αρχαιολογικό Μουσείο θα περιλαµβάνει τα περισσότερα από τα δένδρα και τα φυτά που συνέθεταν το αρχαίο δρυόδασος της περιοχής
∆ωρεά του ∆ήµου Μονάχου
Αν και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο άναψε το πράσινο φως για να πρασινίσει η Ολυµπία, ουδείς είναι βέβαιος πως θα προλάβουν οι αρµόδιοι να ολοκληρώσουν τις φυτεύσεις έως τις 15 Μαρτίου. ∆ιαφορετικά θα γίνουν οι προετοιµασίες και ο κήπος θα αρχίσει να δηµιουργείται το φθινόπωρο, οπότε είναι ξανά κατάλληλη εποχή για φυτοτεχνικές εργασίες. Όσο για τη χρηµατοδότηση, την έχει αναλάβει ο ∆ήµος Μονάχου, ο οποίος προσφέρει 150.000 ευρώ, χρήµατα που επαρκούν για την ολοκλήρωση του έργου.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 20/1/11