Επισκέψιμοι είναι οι ταφικοί θάλαμοι της οικογένειας του βασιλιά Argishti, ηγεμόνα του αρχαίου βασιλείου του Ουράρτου, στον Καύκασο

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anatolia, οι θάλαμοι, που απαρτίζουν οικογενειακό τάφο είχαν εντοπιστεί στο εσωτερικού φρουρίου το οποίο είναι δημιούργημα του πολιτισμού του Ουράρτου. Το βασίλειο του Ουράρτου άκμασε γύρω από τη Λίμνη Βαν από τα μισά του 9ου μέχρι και τον πρώιμο 6ο αι. π.Χ. οπότε και νικήθηκε από τους Μήδους. Ένας από τους ισχυρότερους ηγεμόνες του χαμένου βασιλείου ήταν ο Argishti Α΄(786-764 π.Χ.) ο οποίος, με τις νίκες του έναντι των Ασσυρίων είχε καταστήσει το Ουράρτου ως τη διάδοχη δύναμη στη Μ. Ασία μετά την πτώση των Χετταίων. Μετά το θάνατό του, ο Argishti ενταφιάστηκε σε μνημείο στο κάστρο του Βαν, με πέντε χώρους και τοίχους με επιγραφές στη διάλεκτο της χώρας. Εκεί ενταφιάστηκαν και τα μέλη της οικογένειάς του.

Μέχρι σήμερα, το φρούριο όπου βρίσκεται η τελευταία κατοικία του Argishti Α΄ ήταν επισκέψιμο, όχι όμως και ο ίδιος ο τάφος. Από σήμερα όμως οι αρχές κατέστησαν επισκέψιμο και τον τάφο έτσι ώστε να γνωρίσει το ευρύ κοινό έναν άγνωστο στους πολλούς ισχυρού ηγεμόνα και μαζί του μια από τις εξέχουσες δυνάμεις του αρχαίου κόσμου.

Πηγή:Τoday’ s Zaman, 03/01/11

Ζ.Ξ.