Ένα δίκτυο που λεηλατούσε αρχαιολογικούς χώρους εξουδετερώθηκε στην Ισπανία, όπου η αστυνομία συνέλαβε 57 άτομα και κατάσχεσε χιλιάδες κομμάτια «μεγάλης αξίας».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ισπανικής αστυνομίας, τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι προϊστορικά, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά και περιλαμβάνουν ”αιχμές βελών, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά νομίσματα, καρφίτσες ρωμαϊκής προέλευσης, σκουλαρίκια και πόρπες της εποχής των Βησιγότθων, πέλεκεις από γυαλισμένη πέτρα, και στήλες με επιγραφές στα αραβικά”.

Ανακαλύφθηκε ακόμα, ένα εργαστήριο για την αποκατάσταση ή την πλαστογράφηση της αρχαιοτήτων, ενώ κατασχέθηκαν και 18 ανιχνευτές μετάλλων, που χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους για τον εντοπισμό περιοχών με αρχαιότητες.

Το “δίκτυο λειτουργούσε κυρίως στην Ανδαλουσία, δηλαδή στα νότια της χώρας, αλλά μετακινείτο και σε άλλες περιοχές για τη λεηλασία αρχαιολογικών χώρων”, πρόσθεσε η αστυνομία.

Τα λεηλατημένα αντικείμενα, μετά τη συντήρηση και την αποκατάσταση τους, πωλούνταν σε ιδιωτικούς πλειστηριασμούς στο διαδίκτυο ή προωθούνταν κατευθείαν σε συλλέκτες οι οποίοι ήταν “τακτικοί πελάτες” των λαθρεμπόρων αρχαιοτήτων.

Σε ένα δεύτερο σκέλος αυτής της επιχείρησης, ένα δίκτυο λαθρεμπορίου πολύτιμων μετάλλων εξαρθρώθηκε από την αστυνομία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της υπόθεσης 28 επιπλέον συλλήψεις.

Κατά την επιχείρηση αυτή κατασχέθηκαν 55 κιλά χρυσού, 70 κιλά αργύρου, αρκετά κοσμήματα, 900.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και πέντε πυροβόλα όπλα.

Πηγή: Cosmo.gr, Αμαλία Κουλακιώτη, 11/12/10