Απίστευτη κι όμως αληθινή η ανακοίνωση Ρώσων και Ιορδανών επιστημόνων που σπεύδουν να αναζητήσουν τις διάσημες βιβλικές πόλεις στο βυθό της Νεκράς Θάλασσας

Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, η Ιορδανία υπέγραψε με τη Ρωσία μια συμφωνία για έρευνα του βυθού της Νεκράς Θάλασσας προκειμένου να εντοπιστούν κατάλοιπα των πόλεων που, σύμφωνα με τη Βίβλο, καταστράφηκαν για να τιμωρηθούν οι κάτοικοι για τις αμαρτίες τους. Η συμφωνία προβλέπει εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από ρωσική εταιρεία των υποθαλάσσιων ερευνών στην περιοχή, ενώ η ιορδανική πλευρά προσφέρει τη συνεργασία αρμόδιων αρχαιολογικών αρχών ως διευθυντών και συμβούλων του έργου.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ενδεχόμενο της λήψης της σχετικής βιβλικής διήγησης ως αλληγορίας ή θρύλου δεν αγγίζει Ρώσους και Ιορδανούς αλλά ούτε και τους Ισραηλινούς, οι οποίοι μοιράζονται με τους Ιορδανούς την εθνική κυριαρχία στη Νεκρά Θάλασσα. Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν στείλει στο παρελθόν υποβρύχιο στην περιοχή για να ερευνηθεί η φύση ιδιαίτερων σχηματισμών που είχε καταγράψει στο βυθό η ΝASA. Σταμάτησαν όμως όταν κατάλαβαν ότι οι εν λόγω σχηματισμοί ανήκουν σε ιορδανικά εθνικά ύδατα. Η ιδιόμορφη αυτή έρευνα λοιπόν ανατίθεται πλέον σε Ρώσους και Ιορδανούς. Και ενώ η ιδέα για επικείμενη αποκάλυψη των δύο βιβλικών πόλεων είναι μάλλον αστεία, η ερμηνεία των γεωμορφολογικών στοιχείων της Νεκράς Θάλασσας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Παρά τα όσα αναφέρονται παραπάνω, οι Ιορδανοί έχουν ταυτίσει παραδοσιακά τα Σόδομα και τα Γόμορρα με τις παράκτιες εγκαταστάσεις Bab edh-Dhra και Numeira, όπου σώζονται παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα. Τέλος, αμερικανική ομάδα υπό τον Steven Collins, πρύτανη του College of Archaeology and Biblical History at Trinity Southwest University στο Albuquerque του Νέου Μεξικού, ανασκάπτει την ιορδανική θέση Tell el-Hammam, με το ενδεχόμενο κάποιο στρώμα της ενδιαφέρουσας κατά τ’ άλλα θέσης, να αντιπροσωπεύει τα Σόδομα. Μάλιστα, προβάλλοντας επαρκώς τον ισχυρισμό αυτό, οι Αμερικανοί προσφέρουν τη δυνατότητα εργασίας σε όποιον ενδιαφέρεται να συμβάλλει στην ανασκαφή – με ταυτόχρονη διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής – , αν ο τελευταίος δεχτεί να καταβάλλει ένα γενναίο αντίτιμο 3000 -5000 δολαρίων. Σήμερα, η εν λόγω ανασκαφή βρίσκεται με αυτόν τον τρόπο στην έκτη συνεχή περίοδο.

Πηγή: Arch News, 14/12/10

Ζ.Ξ.